Loading...

Uzbekistan. Perla Asiei Centrale

Arhitectura, cultura, traditii, gastronomie si natura. Hai sa descoperi perlea Asiei Centrale – Uzbekistan!
Iti place sa fii printre primii care descopera si experimenteaza? Afla ca Uzbekistan s-a deschis catre turisti abia in 2018 si de atunci ofera experiente unice pentru toti cei care indraznesc sa se cufunde in cultura locala, sa se piarda pe stradutele oraselor parca iesite din povesti, sa se aventureze prin desert sau prin sublimul naturii neatinse.
Asa ca Uzbekistan cu siguranta trebuie sa fie pe lista ta de calatorii. Iar pe 4-13 Septembrie 2022, poti sa o descoperi alaturi de noi!
Cultura Uzbekistanului are o istorie bogata, presarata de traditiile vechi de secole și stilul de viata al popoarelor din Asia Centrala. Situat la rascrucea Marelui Drum al Matasii, Uzbekistanul a adunat pe teritoriul sau numeroase monumente de arhitectura, cetati și castele antice, monumente naturale misterioase și unice, elemente de folclor, multe dintre acestea fiind acum protejate de Patrimoniul Mondial UNESCO. Samarkand, Khiva, Bukhara sunt adevarate embleme ale Asiei ce trebuie vazute cel putin o data in viata. In aceiasi masura insa, poti descoperi cu adevarat cultura locala explorand asezarile izolate, in mijlocul desertului uzbek unde timpul a stat in loc si poti sa experimentezi viata nomada in corturi traditionale.
Inca din cele mai vechi timpuri, Uzbekistanul a gazduit un popor extrem de talentat care pastreaza și transmite cu grija traditiile unice ale artei populare din generatie in generatie. De la realizarea covoarelor traditionale, a imbracamintei cusute manual sau a produselor din lana de camila, la prelucrarea cu grija a tesaturii pentru cea mai fina matase pana la framantarea lutului pentru a obtine ceramica eleganta specifica oraselor colorate, Uzbekistan e o fantezie! Iar daca vrei sa pleci acasa cu o bucatica de tara, renumitele bazaar-uri sunt ideale atat pentru cumparaturi, cat si pentru o discutie cu localnicii – ajungeti sa va cunoasteti si nu veti pleca de acolo fara mult asteptata negociere si amintirea mult dorita!
Iar daca vrei sa schimbi atmosfera si sa te bucuri de natura, sa faci plaja pe coasta unora dintre cele mai frumoase lacuri din lume, sa descoperi rauri limpezi si sa te bucuri de flora si fauna unice, dar si sa te lasi purtat de maretia unui desert ca niciun altul, Uzbekistan te astepta!
Mai departe de maretia oraselor antice si a naturii dezlantuite, Uzbekistan este despre oameni. Recunoscuti in lumea intreaga pentru ospitalitate, vei intalni un popor care si-a gasit echilibrul in toleranta, la incrucisarea de religii, culturi si istorii.
Am pus cap la cap cel mai complex tur al Uzbekistanului, ca sa ne asiguram ca nu pierdem nimic din complexitatea si diversitatea acestei tari! Vizitam cele mai cunoscute orase (dar patrundem pana in adancul lor pentru experiente mai rar intalnite pe harta turistica), experimentam arta si cultura locala alaturi de localnici si mestesugari, savuram gastronomia locala si ajungem in asezari nomade sa cunoastem datinile vechi de secole.
Ne aventuram in lung si-n lat sa descoperim impreuna aceasta tara uimitoare de care te veti indragosti iremediabil si sa strangem amintiri cat pentru o viata!
Iata cateva dintre highlights-urile aventurii:
• Tashkent, capitala si punctul zero al tarii. Nu putem ajunge aici fara sa ne oprim in complexul Hasti Imam (care gazduieste pe langa fabuloasele mausolee si moschee, si unul din cele mai vechi manuscrise cunoscute ale Coranului), sa facem cumparaturi in bazaar (care include o selectie de ceramica, bijuterii, haine si multe altele…) sau sa vizitam poate unul din obiectivele mai putin obisnuite – statiile de metrou, adevarate opere de arta cunoscute in lumea intreaga. Facem o oprire si la Muzeul de Arte unde putem admira adevarate opere ale mestesugului uzbec.
• Khiva, un oras vechi de 1500 de ani si unul dintre cele mai importante destinatii comerciale de pe Drumul Matasii. Daca in trecut era faimos pentru barbarism, caravane de sclavi si triburi salbatice, acum este un oras prietenos ce gazuieste Itchan-Kala, un muzeu architectural in aer liber recunoscut in patrimoniul UNESCO. Si zicem muzeu pentru ca oriunde te vei uita, vei ramane fara rasuflare – fortarete, moschee si madrase vechi de secole…si poate surpriza turului moscheea Juma, construita din 212 coloane de lemn
• Experimentam arta traditionala direct de la mestesugari – workshop-uri de ceramica, papusi, hartie sau covoare si faurim obiecte sub calauza mesterilor.
• Bukhara – impanzit de moschei și medrese si o capodopera a arhitecturii musulmane inclusa in patrimoniul cultural mondial UNESCO inca din 1993. Istoric, Bukhara a fost centrul comertului iar lana, matasea, bumbacul, pielea, covoarele, imbracamintea, broderia de aur si prelucrarea metalelor erau la mare cautare. Multe dintre aceste mestesuguri sunt practicate si astazi in oras.
• Traversam desertul in cautarea locurilor izolate in care sa descoperim viata simpla si autentica. Aici, vanturile imping dunele de nisip și cufunda desertul.
• Vizitam o ferma de camile si ne bucuram de plimbare pe camile in inima desertului
• In Gijduvan ne oprim la atelierul unui maestru mestesugar in ceramica, unde vom vedea arta prelucrarii lutului din cele mai vechi timpuri prinzand viata in fata ochilor nostri
• Petrecem noaptea in corturi traditionale (yurt) sub cerul liber, nu inainte de a ne bucura de cantece traditionale la caldura unui foc de tabara
• Samarkand – un loc de poveste, unde ne lasam purtati in grandiozitatea pietei Registan, probabil cel mai emblematic loc din Uzbekistan. Nu vrem sa ratam niciun moment, asa ca ne vom intoarce ziua si seara pentru cele mai fabuloase poze. Tot aici vom vedea si moscheea Bibi-Khanum – cea mai mare moschee din Asia Centrala si cele 3 madrase din piata centrala, datand din secolele XV si XVII
• Descoperim dansuri si muzica, sub izul vremurilor trecute – ne astepta surprize pe parcurs si ritmuri de folclor la ceas de zi si de seara
Ne oprim aici deoarece lista poate continua, iar in fiecare loc in care ne oprim luam la pas fiecare straduta ca sa descoperim si cele mai ascunse mistere. V-am spus doar ca este cel mai complex circuit in Uzbekistan asa ca mai sunt surprize pastrate pentru atunci.
Sa vedem cat se poate de sumar si programul pe zile:
Ziua 0 – Bucuresti-Tashkent
Ne intalnim la ora 19:00 cu ghizii nostri Florin si Anca in aeroportul Otopeni. La ora 22:30 decolam. Urmeaza o scurta escala in Istanbul, iar in jurul orei 07:30 a doua zi ne intalnim cu ghidul nostru local, ce ne va insoti pe perioada intregii aventuri. Avem zbor de noapte, ceea ce inseamna ca ne putem bucura de o zi plina in Tashkent. Nu inainte de a ne caza la hotel si de a prinde forta cu un mic dejun copios.
Ziua 1 – Tashkent
Dupa micul dejun, pornim sa descoperim capitala. Vizitam complexul Hasti Imam (inclusiv biblioteca Muyi Muborak unde vedem Coranul Holy Osman, o piesa esentiala a istoriei si culturii musulmane, Medresa Barakhan si Mausoleul Kaffal Ash-Shashiy) si ne pierdem in bazarul Chorsu, unde vom lua si pranzul intr-o piata locala. Dupa pranz, vizitam Muzeul de Arta unde apreciem o varietate de broderii lucrate manual, bijuterii, covoare si alte produse de artizanat locale iar dupa-amiaza vedem arta in jurul nostru, deoarece o vom lua la pas prin Tashkent si chiar vom cobori in subteran pentru o excursie printre faimoasele statii de metrou din Tashkent (chiar va invitam sa cautati poze, sunt adevarate opere de arta!). Pe final de tur, vom face o plimbare de la piata Amir Temur catre piata Alisher Navoi Theatre. Pentru cine mai are energie de peste zi si vrea sa descopere Tashkent si altfel, va invitam la o plimbare cu gondola ca sa ne bucuram de oras direct de pe luciul apei.
Ziua 2 – Tashkent-Khiva
Ne trezim devreme si dupa un mic dejun matinal, plecam spre aeroport pentru un scurt zbor spre Khiva. Dedicam intreaga zi sa exploram Khiva si al sau complex arhitectural Ichan-Kala supranumit si “muzeul in aer liber”. Nu degeaba a fost inclus in patrimoniul Unesco! Vedem mai multe puncte cheie, printre care portile Ota-Darvaza si Palvan-Darvaza, madrase una mai frumoasa ca cealalta (Mukhamad Amin-Khan, Mukhammad Rakhimkhan, Abdulla-Khan, Shergazi-Khan), mausolee (Said Alauddin, Pakhlavan Makhmud), minarete (Kalta-Minor, Khodja-Islam), complexul Kunya-Ark si bineinteles moschee (Khodja-Islam si Juma, documentata inca din secolul 10 si speciala intre moschee prin cele 212 coloane de lemn). In cursul zilei descoperim palatul Tosh-Hovli si decorul sau interior somptuos, dens cu placi ceramice albastre si stalpi din lemn sculptat. Am promis cultura locala iar Khiva o are din plin – pe parcursul zilei vom urmari un atelier de paine si vom observa cum mesterii locali tes matasea cu gratie si eleganta pentru a obtine cele mai frumoase covoare. Seara vom lua cina intr-o cafenea locala si ne vom bucura de o panorama asupra orasului.
Ziua 3 – Khiva-Bukhara
Azi descoperim desertul. Uzbekistan are un teritoriu intins si este nevoie sa calatorim ca sa ajungem sa ii exploram cele mai fascinante locuri. Asa ca, ne asteapta un drum de 7-8 ore prin desert. Dar si aici, avem o surpriza pregatita pentru voi – oprire la o fortareata antica unde vom participa la un workshop de realizare covoare si broderie. Pe drum, facem o scurta oprire de-a lungul raului Amudarya pentru a va da oportunitatea sa imortalizati in foto si video regiunea. Ajungem in Bukhara iar seara luam o cina delicioasa intr-un restaurant local si ne bucuram de ritmurile muzicii si al dansurilor traditionale.
Ziua 4 – Bukhara
Bukhara, a doua destinatie in care ajungem inclusa in patrimoniul cultural mondial UNESCO. Si asta pentru ca este o minune arhitecturala – mausolee, moschee, madrase, domuri. Vom explora Bukhara la pas si nu vom rata niciun obiectiv dar vom urca si pe puntea panoramica ca sa ne bucuram de frumusetea orasului de la inaltime. Printre obiective amintim mausoleele Samanid si Chashmai Ayub, moscheele Bolo Khovuz si Attori, fortareata Ark, complexul Poi-Kalyon complex (moscheea si minaret Kalyan mosque, madrasa Miri Arab), madrasele Ulugbek si Abdulazizkhan, cele 3 domuri dedicate comertului (Toki-Zargaron, Toki-Telpakifurushon si Toki Sarrofon). Cine isi doreste poate urca si pe puntea panoramica pentru o vedere asupra orasului. Facem o scurta oprire si in complexul Labi Khovuz, unde vom exersa inca o data mestesugul local intr-un atelier de realizare de papusi. Vom lua o cina speciala alaturi de localnici, unde vom invata sa preparam si una din cele mai faimoase retete din Asia Centrala – plov! Dupa cina, cine isi doreste poate sa se relaxeze cu o experienta autentica la Hammam/Baie turceasca (va sfatuim sa nu ratati 😉 )
Ziua 5 – Bukhara – Yangikazgan
Iata o experienta pe care o gasiti rar sau deloc in excursiile clasice in Uzbekistan! Dar noi zicem ca e de neratat daca vrem cu adevarat sa cunoastem tara. Asa ca ne avantam in inima desertului. Pe drum ne oprim sa vedem minaretul Vabkent Vabkent (care dateaza din secolul XI) si mai descoperim un mestesug intr-un atelier de ceramica in Gijduvan, orasul faimos pentru scolile de ceramica si mestesugarii care au predat arta din generatie in generatie. Luam un pranz traditional in casa unor localnici si ne continuam drumul, cu o scurta oprire la ruinele fortaretei lui Alexandru cel Mare in Nurata. Dupa-amiaza ajungem in miezul experientei si ne cazam in yurt-uri, corturi traditionale, ca sa experimentam viata simpla, bruta, dar plina de savoare a triburilor nomade. Vizitam o ferma de camile si plecam la o plimbare pe camila sa prindem apusul. Seara luam cina in jurul focului, sub cerul plin de stele si acordurile cantecelor nomade.
Ziua 6 – Yangikazcan -Samarkand
Dupa micul-dejun in camp-ul de yurt-uri, plecam din Yangikazcan cu directia Samarkand – perla Uzbekistanului si una dintre cele mai cunoscute (si Instragram-abile 😉 ) destinatii. Pe parcursul zilei, vom avea presarate alte experiente locale, precum un atelier de realizare a hartiei in mod traditional, dar si suficient timp in bazarul Siyab din Samarkand pentru cei dornici de cumparaturi. Dupa cina in casa unor localnici, iesim in piata Samarkand sa ne minunam de grandiozitatea ei si de spectacolul de lumini. In trecut, piata a fost un important centru academic, administrativ si religios. In anul 2001, orasul vechi din jurul pietei a fost inscris in patrimonial Mondial UNESCO, deci a treia destinatie de acest tip din excursia noastra!
Ziua 7 – Samarkand-Tashkent
Samarkand are multe de oferit asa ca vom petrece toata ziua explorandu-l. Vizitam muzeul de istorie, Afrosiyab si dealurile inconjuratoare, observatorul astronomic din Ulugbek (ce dateaza din anii 1400) si moscheea Bibi-Khanum-cea mai mare moschee din Asia centrala. Continuam cu mausoleele Daniel si Guri-Emir – locul de veci al emirului considerat un tiran pentru ca inalta piramide din capetele invinsilor si necropola Shakh-i-Zinda, care face parte din complexul cu acelasi nume ce include 44 de necropole in 20 de mausolee. Bineinteles, ne oprim si pe timp de zi in piata Registan sa admiram madrasele vechi de secole (Sherdor, Tilla Kari si Ulughbek). Seara pornim cu trenul rapid spre Tashkent.
Ziua 8 – Tashkent – Chimgan – Charvak
Uzbekistan ne surprinde la fiecare pas cu un relief mai variat decat ne-am astepta la prima vedere. Asa ca ultima zi o vom petrece in mijlocul naturii, in zona montana a tarii. Pe parcursul zilei vom ajunge in statiunea de ski Amirsay, unde doritorii vor putea experimenta o cursa cu telecabina pentru o panorama spectaculoasa, plimbare cu cai sau pur si simplu timp de relaxare in natura. Vom merge mai departe spre lacul Charvak unde cei curajosi se pot aventura pe lac cu scootere de apa sau pot face paragliding. In cursul dupa-amiezii, vizitam o crama de familie si degustam faimoasele si delicioasele vinuri uzbece! Revenim in Tashkent pentru ultima cina impreuna din aceasta excursie.
Ziua 9 – Tashkent – Bucuresti
Dupa un mic dejun devreme, ne indreptam spre aeroport, de unde vom decola la ora 9:00. Dupa o escala in Istanbul ajungem in Bucuresti in jurul orei 20:40. Ne imbratisam, facem schimb de contacte si ne luam la revedere pana la urmatoarea experienta impreuna.
***NOTA: Ordinea obiectivelor si structura programului se pot schimba in functie de situatiile speciale aparute pe parcursul turului si de timpii efectivi pe care ii avem la dispozitie.
Si insistam ca este unul dintre cele mai bune rapoarte calitate/pret de pe piata pentru ca aveti inclus:
• Bilete de avion Bucuresti-Tashkent și retur 4 zboruri, 2 escale cu Turkish Airlines
• Bilet de avion local Tashkent – Khiva
• Bilet de tren Samarkand – Tashkent
• 2 Bagaje: Bagaj standard de cala 23 kg max + 1 bagaj de mana 8 kg max
• Demipensiune pentru toata perioada (mic dejun și cine Ziua 1-Ziua 8, mic dejun Ziua 9)
• Cazare 8 nopti: 7 nopti in hoteluri faine și curate de 3* atent selectionate de noi, 1 noapte la cort traditional de 2 persoane in desert
• 2 insotitori de grup din partea Free Worlding – Florin Radu & Anca
• Transport cu microbuz / autocar cu aer conditionat + transferuri aeroport
• Participare sau vizionare de ateliere de realizare paine, broderie, covoare, ceramica, hartie
• Show de folclor in Bukhara
• Intrari la obiective pe parcursul sejurului conform programului
• Cei mai profesioniști ghizi locali din Uzbekistan
• Ghid local uzbec vorbitor de limba engleza pentru toata perioada
• Cele mai intense experiente cultural-sociale deoarece v-am pregatit foarte multe interactiuni cu oamenii locurilor
• Grup fain și select cu voie buna la purtator
• Cel mai complex tur in Uzbekistan!
Nu sunt incluse in pretul aventurii:
• Mesele de pranz daca se considera necesar (aprox. 10-15 euro/pers/pranz)
• Bauturile alcoolice si non-alcoolice, altele decat cele incluse in cadrul meselor
• Supliment single – 200 de euro (pentru cine doreste – nu este obligatoriu daca te inscrii singur, iti gasim partener de camera)
• Asigurare de calatorie – puteti incheia prin brokerul nostru – avem disponibile mai multe variante, inclusiv cu protectie COVID, alegeti ce considerati ca vi se pregateste
• Teste PCR sau orice alte masuri impuse de autoritati la momentul calatoriei (avem probabil cel mai mic pret din piata la testele de toate felurile)
• Tipsuri – 30 de dolari / pers / toata perioada – tipsul se imparte in foarte multe locuri, o sa vedeti cati ghizi si cat personal este implicat in aceasta aventura, asa ca este obligatoriu sa dam fiecare acest tips
• Suveniruri si alte cheltuieli personale (va stabiliti propriul buget)
• Kayaking in gondola in Tashkent – 5 dolari/persoana
• Hammam/Baie turceasca in Bukhara – 25-30 dolari/persoana (poate unii dintre voi vor fi obositi de pe drum si vor sa se odihneasca, desi noi recomandam sa nu ratati aceasta experienta)
• Activitatile din ultima zi din Amirsay si Charvak – se platesc la fata locului de catre cei care isi doresc sa ia parte la ele – costuri estimate: telecabina 8 dolari/persoana ~40 de minute, plimbare cu cai 10 dolari/persoana ~20 de minute, scooter de apa – 10 dolari /persoana ~15 minute, paragliding – 50 dolari/persoana ~15 minute
• Taxe video/foto la muzee si obiective turistice
Grup de minim 20 persoane. Pentru un grup de mai putin de 20 persoane, costul/persoana se majoreaza cu 100 EUR/persoana.
Programele noastre sunt adresate oamenilor activi si cu atitudine pozitiva! Programul nu este potrivit pentru cei comozi si amatori de all inclusive!
Dupa cum ati vazut in program, vom petrece 1 noapte in desert in corturi traditionale, asa ca si conditiile de cazare sunt specifice locului. Am ales cazare in camp cu utilitatile si beneficiile posibile, insa trebuie sa fim constienti de specificul locului in care ajungem. In camp-ul de yurt-uri din desert, toaletele si dusurile sunt la comun si vom incerca sa acomodam toalete pentru grupul nostru, in limita disponibilitatii la fata locului.
———————————————
Detalii complete despre aceasta aventura de poveste gasesti pe pagina noastra de Facebook:
Pentru a fi la curent referitoare la circuitele pe care le pregatim, hai in comunitatea noastra:
Va asteptam si pe contul de Instagram al colegului nostru Florin Radu unde impartasim povesti despre destinatiile momentului:
———————————————
Fiind mai mereu plecati pe teren pot exista intervale mari de timp cand nu avem semnal telefonic cu toate ca nu tinem niciodata telefoanele inchise. Daca NU reusiti sa ne contactati telefonic, va rugam sa ne trimiteti solicitarea dumneavoastra astfel:
* lasati un mesaj pe WhatsApp pe numarul de telefon 0764 044 737
* lasati un mesaj pe pagina noastra de Facebook
* trimiteti un email la adresa: office@fabricadeaventura.ro