Loading...

Povesti nespuse ale sasilor din Transilvania

Satele sasesti au reprezentat mereu un caz special datorita vechimii si bogatiei lor culturale

Incepand cu anul 1998, Fundatia Mihai Eminescu Trust, a dus o lupta sustinuta pentru conservarea peisajului cultural și natural din satele traditionale romanesti si cu precadere pentru readucerea la viata a reperelor satelor sasesti din Transilvania.
Satele sasesti din Transilvania au reprezentat mereu un caz special datorita vechimii si bogatiei lor culturale, precum si din cauza emigrarii in masa a populatiei sasesti in Germania in anul 1990. Aceste sate, locuinte si hambare taranesti construite in jurul bisericilor fortificate, ramase aproape neschimbate din vremurile Evului Mediu, sunt situate in locuri de o frumusete extraordinara.
Dealurile si vaile sunt bogate in flora si fauna salbatica, iar ursii, lupii si rasii cutreiera nestingeriti muntii si padurile de fag si stejar.
Pe langa eforturile sustinute ale fundatiei, o mana de oameni insufletiti si-au unit eforturile si in cativa ani au reusit sa readuca in prezent o parte a stralucirii de altadata, pierduta undeva in destinul dramatic al locurilor. Prin proiecte ce au vizat o dezvoltare durabila si autentica a zonei, acesti oameni au reusit sa obtina in ultimii ani recunoasterea importantei patrimoniului cultural din aceste colturi de lume aproape uitate.
In prezent, aceasta zona este privita nu doar la nivel national ci si la nivel european, ca o zona prioritara pentru conservarea ecologiei inca functionale si pentru studiile care pot fi intreprinse aici pentru a ințelege mecanismele prin care astfel de zone pot fi conservate sau restaurate in alte zone ale Europei.
Pe 7-8 noiembrie, la mijloc de toamna, te invitam la un tur ghidat unic, un concept original ce urmeaza indeaproape pasii mostenitorului coroanei britanice prin fascinantele sate sasesti transilvanene. Un program relaxant, presarat cu momente speciale, ce te va incanta cu siguranta.
Sumarul celor doua zile pe care ti le-am pregatit arata astfel:
Ziua 1
• Centrul de calarie Husar unde vom colinda dealurile din jurul statiunii Slanic Prahova calare, pe un traseu atent ales de unde te poti minuna in voie de farmecul zonei. Caii din rasa gidran au fost alesi pentru caracterul lor bland si echilibrat dar si pentru calitatile lor. O adevarata placere sa ii intalnesti si sa va bucurati de timpul petrecut impreuna.
• În Viscri exista un loc unde mancarea este dumnezeiasca. Locul nu este doar un simplu reper al satului unde te opresti sa mănânci, ci este un obiectiv turistic in sine si ar trebui inclus in orice ghid de calatorie al zonei. Ce spui de o ciorba transilvaneana cu cartofi si tarhon murat sau cartofii ciobanului cu telemea maturata, odihnite la cuptor si carnat taranesc de porc? Mai rezisti?
• Tur ghidat la biserica fortificata din Viscri. Fermecatorul sat sasesc din Transilvania, se numara printre cele mai cautate sate din Romania de catre turisti. Devenit faimos dupa ce Printul Charles si-a cumparat aici o proprietate, in prezent, Viscri este listat in Patrimoniul Mondial UNESCO, fiind unul dintre cele sapte sate cu biserici fortificate intrate in aceasta selecta lista cu locuri protejate
• Cati ati auzit de Rezervatia Breite, acel ecosistem unic in Europa, cu stejari seculari si plante pe cale de disparitie? Ei bine, aceasta rezervatie medievala, cunoscuta si sub numele de Platoul Breite, se afla la doar 4km distanta de Sighisoara si acopera o suprafata de peste 120 de hectare. Insotiti de prietenul nostru ornitolog, vom afla multe dintre secretele florei si faunei specifice platoului. Turul realizat de Cosmin reuseste sa fie de fiecare data o adevarata încântare, iar informatiile indelung documentate stiintific te vor fascina cu siguranta timp de 1 ora si jumatate
• Cina si relaxare. Seara traditionala organizata intr-o minunata sura saseasca, oferita de gazdele noastre. Cu dormitoare in care spiritul sasesc este pastrat viu si cu o sura straveche transformata in cel mai fain loc de petrecere si de servit masa, casa din 1790, un loc de un bun gust incredibil, ne asteapta cu bratele deschise si cu bucate traditionale sasesti dintre cele mai alese.
Ziua 2
• Undeva in Nocrich se realizeaza iar celebra ceramica saseasca. O echipa vesela de cercetasi, in colaborare cu autoritatile locale din comuna, au dezvoltat in localitate un atelier de olarit in care se reinventeaza ceramica facuta in zona in secolele XVI-XVII. Si pentru a ne testa indemanarea in prelucrarea lutului, vom organiza un scurt atelier experimental in care fiecare dintre noi isi va putea testa sub indrumarea mestesugarului olar, abilitatile inca nedescoperite
• Alma Vii se afla la capatul unui drum de tara, intre dealuri acoperite de paduri, peisajul natural ce il inconjoara, biserica fortificata si gospodariile armonios aranjate formand o imagine pitoreasca. Insa ceea ce are Alma Vii mai de pret sunt oamenii: o comuniune de etnii si personalitati diverse care convietuiesc in buna inţelegere pastrand obiceiurile vietii autentice de la tara. Alma Vii este unul dintre puţinele sate cu o populatie activa si un patrimoniu construit bine conservat. Continuarea practicilor agricole traditionale a determinat pastrarea peisajului cultural si natural autentic. Din anul 2009 Mihai Eminescu Trust deruleaza proiecte aici pentru a face din Alma Vii un “Sat de sine statator”
• Pranz traditional optional intr-o locatie surpriza. Un turn de cetate ce te invita la un ospat medieval strasnic.
• “Eu cand iubesc, simt albastru.” Asa incepe calatoria lui Stefan, restauratorul din Transilvania ce si-a transformat casa intr-un muzeu interetnic unic, intre peretii caruia se deapana cele mai fascinante povesti despre “atunci” si “acum”. Muzeul interetnic de la Altana deapana povesti din trecut si mai ales despre modul in care relationau comunitatile de romani, sasi, secui si romi. Vei descoperi un loc special, cu multa iarba verde si peretii vopsiti in albastru. Un loc unde zestrea deceniilor trecute este cu grija pusa in valoare si povestita.
• Rasfat cu prajituri de casa specifice anotimpului, ceai si cafea, intr-un rafinat loc al creatiei si valorilor autentice. Gazde tinere si primitoare, multe zambete si o surpriza de care sa te bucuri in incheierea unui program de weekend rafinat.
Costul total al ghidajului acopera: ghidaj si ghid national, asistenta pe toata durata activitatilor, organizarea activitatilor in aer liber, taxa de intrare la toate obiectivele, calarie la centrul de echitatie Husar, ghizi locali, ornitolog, rezervatia de stejari seculari Breite, rasfat cu dulciuri de casa, ceai si cafea duminica inainte de plecarea spre Bucuresti intr-o locatie surpriza, prieteni noi, cerc select si multa voie buna. Bonus din partea colaboratorilor locali: o minunatie de camera dubla, intr-un han sasesc, in care sa iti refaci fortele peste noapte, 1 cina delicioasa, 1 mic dejun pentru a prinde forte proaspete pentru o noua zi de aventura.
Costul aventurii nu acopera:
• Bauturi alcoolice si non-alcoolice
• Mesele de pranz optionale
• Alte cheltuieli personale (suveniruri, etc)
Plecarea are loc din Bucuresti. Va puteti alatura grupului si daca sunteti din alte orase, urmand sa ne intalnim la primul obiectiv din cadrul turului ghidat.
———————————————
Detalii complete despre aceasta aventura de poveste gasesti pe pagina noastra de Facebook:
Pentru a fi la curent referitoare la circuitele pe care le pregatim, hai in comunitatea noastra:
Va asteptam si pe contul de Instagram al colegului nostru Florin Radu unde impartasim povesti despre destinatiile momentului:
———————————————