Loading...

Rosia Montana si comorile ascunse din Apuseni

Locuri arhaice, desprinse din povesti si din vremuri demult apuse, ce te vor cuceri!

Locuri arhaice, desprinse din povesti si din vremuri demult apuse ce te vor cuceri de la prima intalnire cu relieful domol si accesibil de Apuseni, cu verde de cetina de brad, cu incredibil de albastru de cer si cu linistea de mult visata.
Descoperim impreuna farmecul satelor de la capatul lumii si locuri fascinante despre care nu ti-ai imaginat vreodata ca exista. Peisajele inedite si pesterile minunate ii atrag aici pe cei curiosi, pentru a descoperi aceasta lume, unde locuitorii dau dovada de o ospitalitate mostenita din strabuni. Viata aspra de la munte si izolarea muntenilor de cei din vale a facut ca motii din Apuseni sa pastreze intacte aspecte ale gandirii mistice si superstitioase pagane, cat si o buna parte din traditiile lor.
Acesti munti au fost dintodeauna un tinut de legenda care a oferit posteritatii povesti nemuritoare. In Apuseni natura e la ea acasa, indemnand calatorul sa exclame la tot pasul: “Cat de frumos!”. Fie ca e vorba de satele pline de traditii ale motilor, fie ca este vorba o drumetie prin parcul natural care abunda de flori si pasari nemaivazute, sau o incursiune in istoria “de aur” a locului: de aur la propriu, caci vom vizita galeriile minelor de aur ale romanilor.
Insa hai sa iti spunem sumarul uneia dintre aventurile noastre preferate. Timp de 5 zile traiesti bucuria unui tur ghidat scris cu sufletul, astfel:
Ziua 1
• Galeriile romane de la Rosia Montana – Rosia Montana reprezinta varful tehnologiei miniere antice: saparea de galerii in roca dura vulcanica pentru a ajunge la filoanele de aur; prin aceasta fiind unicat in lume. La Rosia Montana se poate vedea cu ochiul liber o istorie a mineritului de 2000 de ani, incepand cu perioada romana pana in zilele noastre. Datorita acestui fapt minele de la Rosia Montana ar trebui inscrise in lista monumentelor UNESCO.
• Taul Brazi si Taul Anghel. Taurile sunt lacuri artificiale cu rol de captare a apei de pe versanti. In trecut, taurile aveau rolul de a pune In miscare steampurile, care erau acele instalatii de macinare a minereului actionate hidraulic. Cu ajutorul steampurilor se separa aurul de restul minereului. Construite acum sute de ani, taurile sunt momentan partial amenajate pentru agrement si piscicultura.
• Piatra Corbului este un monument istoric si al naturii din Rosia Montana, o stanca de dacit de culoare cenusiu-galbuie, care a capatat forma unui corb In timp. Galeriile de aici au fost sapate prin tehnica focului si a apei iar locul e numai bun pentru facut poze de album.
• Trekking de 20 de minute pana la punctul de belvedere de pe Piatra Corbului. De aici se deschide o panorama incredibila spre cel mai fotogenic tau din Rosia Montana, Taul Corna.
Ziua 2
• Un canion aproape deloc cunoscut de turism dar accesibil oricarui calator. Un loc magic cu pereti ingusti si straturi de muschi salbatic crescut pe roca bruta. Un loc pe care il tinem secret si il lasam sa fie descoperit doar de turistii de calitate. Va trebui sa ne promiti ca il vei tine secret la randul tau.
• In ultima parte a zilei ai parte de o experienta unica. Safari cu carutele spre cascada Varciorog. Cascada Varciorog este o spectaculoasa cadere de apa de peste 15 metri inaltime situata la poalele Varfului Piatra Graitoare. Aceasta se gaseste in Arieseni, in apropierea satului Vamvucesti – la 5 kilometri distanta de centrul comunei. Cascada si zona tampon din jurul ei constitue o rezervatie peisagistica protejata de lege.
Ziua 3
• Cascada Pisoaia este o splendida cadere de apa de peste 18 metri inaltime situata peste drum de Dealul cu melci. Este rezervatie peisagistica, aflata pe un prag stancos de calcare, inconjurata de o padure de amestec conifere-foioase. Apele din zona sunt bogate in calcar si dau nastere unor splendide formatiuni calcaroase, de varsta paleozoica, care maresc spectaculozitatea locului.
• Dealul cu Melci. Un deal de melci pietrificati de forme si marimi variate. Cochilii de piatra a unor melci ce au trait in aceste locuri cu mult timp in urma. Pe vremea cand aici pe locul unde azi sunt Apusenii era o mare intinsa numita Tetis. Sub presiune si sub actiunea timpului unul dintre marile bancuri de cochilii de melci s-a pietrificat.
• Geamana, satul din Apuseni „furat“ de sterilul de la mina de cupru din Rosia Poieni. Candva, la Geamana, In muntii Apuseni era un sat. Acum e acoperit aproape In totalitate de steril provenit de la cariera de cupru de la Rosia Poieni. Localnicii au fost obligati sa se mute de la un an la altul tot mai sus de vatra satului, pentru a scapa de invazia sterilului, care in timp le-a acoperit biserica, le-a Inghitit cimitirul.
• Descoperi secretele gustului mancarurilor din Apuseni intr-o gospodarie traditionala, cu iarba deasa numai buna de umblat in picioarele goale si pomi ce isi apleaca migalos umbra deasupra mesei. Tot aici, in aceasta gospodarie, vei imbraca costumul popular al motilor si vei imortaliza momentul pentru a-l putea arata si povesti mai departe.
• Cascada Dalbina, Vanatarile Ponorului. Cascada reprezinta o atractie a Rezervatiei Naturale Vanatarea, localizata in regiunea sud vestica a Muntilor Trascau, de pe teritoriul Judetului Alba. Aceasta impresionanta cascada s-a format de-a lungul unei doline imense, dand nastere unui peisaj incantator, completat cu succes de sunetul zgomotos al siroaielor de apa. Dupa parerea noastra una dintre cele mai frumoase cascade din Romania.
Ziua 4
• Pestera Ursilor este unul dintre obiectivele turistice principale al Muntilor Apuseni. Localizata in satul Chiscau, si fiind cea mai bine amenajata pestera din Romania, deschide turistilor poarta de acces spre inima muntelui. Vei descoperi o capodopera a naturii si vei avea ocazia sa explorezi o lume veche, conservata pana in zilele noastre.
• Muzeul Etnografic Horea si Aurel Flutur. Senzationalul muzeu, gazduit de casa familiei Flutur, cuprinde peste 2000 de exponate, obiecte vechi de peste 30 de ani ce spun povesti ale vietii satului din diverse perioade de timp.
• Masa de pranz traditionala intr-o locatie supriza.
• Muzeul etnografic din Patrahaitesti. Catunul Patrahaitesti este una dintre cele mai izolate asezari din Muntii Apuseni. Localnicii sunt binevoitori si cunoscuti pentru celebra afinata. Ducand mai departe traditia si cutumele de sute de ani ale motilor, ei sunt mesteri iscusiti in realizarea obiectelor artizanale din lemn si tesaturi pe care le vom vedea expuse in muzeu.
• Gazda muzeului din Patrahaitesti ne va incanta ca de fiecare data cu cantece la bucium si ne va explica semnificatia si mesajele transmise de acestea. O experienta rara, unica, pe care nu trebuie sa o ratezi.
• Cascada din Patrahaitesti este o splendida cadere de apa in 2 trepte, de peste 14 metri inaltime. Traseul pana la cascada este usor accesibil si este de fapt o incantatoare plimbare de 20 de minute pe care o vei savura in timp ce vei contempla natura la fiecare pas.
Ziua 5
• Pestera Ghetarul de la Vartop Pestera Ghearul de la Vartop este mai putin cunoscuta si apare sub mai multe denumiri Pestera Minunata sau Ghetarul de la Casa de Piatra si este locul in care s-a gasit cea mai veche urma a omului de Neanderthal din Romania. Denumirea pesterii vine de la platoul sub care se afla, platoul Vartop, vartoapele fiind adanciturile (doline) care se formeaza in zonele carstice.
• Poarta lui Ionele este o pestera amenajata pentru turism, fiind iluminata si dotata cu scari si podete de metal , astfel incat oricine poate cu usurinta sa o viziteze. Pestera se afla la o altitudine de 810 metri si are o lungime de 131 metri. Intrarea in pestera se face printr-un impresionant portal de peste 10 metri inaltime
• Ultima oprire a aventurii noastre este la Muzeul Aurului din Brad. Un punct de atractie deosebit pentru cei care calatoresc prin Muntii Apuseni este Colectia mineralogica din Brad, cunoscuta sub numele de “Muzeul Aurului”. Ea apartine Companiei nationale “MINVEST” SA din Deva si a fost fondata in urma cu mai mult de 100 de ani, timp in care s-au adunat peste 2000 de exponate din foarte multe tari de pe toate continentele. Intre acestea se remarca in mod deosebit cele cu aur nativ, provenite din minele din Muntii Metaliferi, constituind din acest punct de vedere una din cele mai importante colectii din lume.
Costul total al ghidajului acopera: ghidaj, ghid national si montan, asistenta pe toata durata activitatilor, organizarea activitatilor in aer liber, bilete de intrare la toate obiectivele, safari cu carutele, ghizi locali, imbracarea in costume populare, foc de tabara, prieteni noi, cerc select si multa voie buna. Bonus din partea colaboratorilor locali: o camera dubla premium de in care sa iti refaci fortele peste noapte, 4 cine delicioase, 4 mese de mic dejun pentru a prinde forte proaspete pentru o noua zi de aventura.
Costul nu acopera:
• Bauturi alcoolice si non-alcoolice
• Mesele de pranz traditionale – optionale (aprox. 50 de lei/pers/masa)
• Alte cheltuieli personale (suveniruri, etc)
Plecarea are loc din Bucuresti. Va puteti alatura grupului si daca sunteti din alte orase, urmand sa ne intalnim la primul obiectiv din cadrul turului ghidat.
———————————————
Detalii complete despre aceasta aventura de poveste gasesti pe pagina noastra de Facebook:
Pentru a fi la curent referitoare la circuitele pe care le pregatim, hai in comunitatea noastra:
Va asteptam si pe contul de Instagram al colegului nostru Florin Radu unde impartasim povesti despre destinatiile momentului:
———————————————