Loading...

Mostenirea sasilor. Festivalul tuberozelor

Satele sasesti din Transilvania surprind datorita vechimii si bogatiei lor culturale

Aceste sate, locuinte si hambare taranesti construite in jurul bisericilor fortificate, ramase aproape neschimbate din vremurile Evului Mediu, sunt situate in locuri de o frumusete extraordinara, pe dealuri si vai bogate in flora si fauna salbatica, unde ursii, lupii si rasii cutreiera nestingeriti muntii si padurile de fag si stejar.
Pe drumul național ce leagă Mediașul de Sighișoara, urmând, printre dealuri cursul Târnavei Mari, se gaseste “Tărâmul Tuberozelor”. Satul săsesc, cu rostul aproape pierdut după plecarea locuitorilor lui în Germania, localitatea Hoghilag și-a redobândit o nouă identitate, printr-o sărbătoare devenită celebră: „Noaptea tuberozelor”, si ulterior “Sarbatoarea tuberozelor”, un eveniment inspirat de vastele plantații de tuberoze ale localnicilor, florile magice care umplu bolțile verii cu parfumul lor minunat.
Hoghilag este primul sat din România unde se cultivă tuberoze de peste 70 de ani. Tuberozele sau chiparoasele (cum le mai spun localnicii) sunt originare din Mexic, au fost aduse pe meleagurile noastre de către sașii care le păstrau secretă creșterea. Abia după plecarea lor, tradiția a fost continuată de români. Iar in prezent, peste 20 de familii din acest sat duc traditia mai departe, cultivand in gradinile lor tuberoze cu multa truda, dedicare, dragoste si pasiune.
Tuberozele fac câte o floare o dată la trei ani și reprezintă un simbol al senzualității, iar esența de tuberoze este folosită în industria parfumeriei și cea cosmetică pentru proprietățile antifungice, antimicrobiene și regeneratoare.
In ultima luna a verii, te invitam la un tur de poveste prin bogatiile culturale ale satelor sasesti. Un program relaxant, presarat cu momente speciale, care iti vor incanta cu siguranta atat papilele gustative, cat si simtul olfactiv si cel vizual.
Sumarul celor doua zile pe care ti le-am pregatit arata astfel:
Ziua 1
• Degustare de vinuri la crama de pe Valea Tarnavei Mici. Transilvania, una dintre regiunile viticole importante ale Romaniei beneficiaza de cea mai buna cotatie europeana acordata podgoriilor din tara noastra. Renumele zonei nu este dat de suprafetele extinse ale plantatiilor, ci de calitatea exceptionala a vinurilor. Regiunea Târnave din Transilvania este una dintre cele mai bune zone din România pentru strugurii albi, însă și soiurile roșii, plantate începând cu anul 2004, au produs recolte de calitate și selecții excelente de Pinot Noir și Fetească Neagră. Timp de 2 ore ne vom delecta cu o selectie bogata de 4 vinuri cu traditie, acompaniate de o degustare de branzeturi maturate produse la o manufactura locala din apropiere si un tur complet al cramei.
• La Saschiz a luat nastere “Pivnita Bunicii”, un brand de produse gastronomice locale, care isi va deschide portile pentru noi si ne va intampina cu o degustare a celor mai valoroase produse realizate dupa retete inovatoare inspirate din traditia locala traditionala si cu un gust autentic, asemanator cu cel al bunicii: gemuri si dulceturi, propria linie de siropuri, zacusca, sosuri picante si sosuri din fructe. La final avem ocazia sa achizitionam si pentru acasa din magazinul local din pivnita acele produse care ne-au incantat papilele in timpul degustarii.
• Tur ghidat la biserica fortificata din Saschiz.
Comuna Saschiz era pe vremuri una dintre cele mai bogate localitati sasesti, rivalizand chiar si cu Sighisoara. La acea vreme existau deja scoli, un spital, o baie comunala si judecatorie. Iar astazi abunda de istorie, cultura si traditie mureseana, fiind cunoscut drept un oras cu multe bresle – cizmari, olari, zugravi, tamplari. Satul este celebru pentru ceramica sa, smaltuita de obicei in albastru. Biserica fortificata din Saschiz, construita de catre comunitatea saseasca la inceputul secolului al XIII-lea este listata in Patrimoniul Mondial UNESCO, Saschiz fiind unul dintre cele sapte sate cu biserici fortificate intrate in aceasta selecta lista cu locuri protejate.
• Cati ati auzit de Rezervatia Breite, acel ecosistem unic in Europa, cu stejari seculari si plante pe cale de disparitie? Ei bine, aceasta rezervatie medievala, cunoscuta si sub numele de Platoul Breite, se afla la doar 4 km distanta de Sighisoara si acopera o suprafata de peste 120 de hectare. Insotiti de prietenul nostru ornitolog, vom afla multe dintre secretele florei si faunei specifice platoului. Turul realizat de Cosmin reuseste sa fie de fiecare data o adevarata încântare, iar informatiile indelung documentate stiintific te vor fascina cu siguranta timp de 1 ora si jumatate.
• Cina si relaxare
Ziua 2 – Duminica
• Dupa micul dejun pornim intr-un tur ghidat al cetatii din Sighisoara. Construita in secolul al XII-lea de catre colonistii sasi si înscrisă pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO din anul 1999, este considerată cea mai mare cetate medievală din Europa locuită fără întrerupere, dar şi cea mai bine păstrată cetate orășenească din Transilvania, cel mai atrăgător şi mai complet ansamblu urban medieval din România.
• Sarbatoarea tuberozelor, un eveniment cultural la care vom participa cu inima deschisa si vom asculta povestile de viata ale localnicilor care au dus mai departe traditia cultivarii acestor parfumate flori in ultimii 70 de ani. Vom face un tur ghidat al plantatiilor catorva familii care cultiva tuberoze din generatie in generatie, plantatii de care se ingrijesc cu truda si multa pasiune. Avem ocazia sa rasplatim si sa incurajam munca acestor familii prin cumpararea florilor direct de la ei din curte.
Vom participa de asemenea la ateliere creative si degustari de produse locale in curtea bisericii din Hoghilag.
• Evenimentul nu se poate incheia fara un pranz traditional optional intr-o gospodarie din sat. Meniu fix cu preparate traditionale realizate din ingrediente bio crescute cu multa dragoste de mainile doamnei care va gati pentru noi. O gazda primitoare, multe zambete si o surpriza de care sa te bucuri in incheierea unui program de weekend rafinat.
Costul acopera:
* servicii de cazare in camera dubla – 1 noapte
* 1 mic dejun si 1 cina delicioasa
* ghidaj si ghid national
* degustarea de vinuri si turul cramei
* degustarea de produse locale traditionale
* prieteni noi, cerc select si multa voie buna.
Costul aventurii nu acopera:
• Bauturi alcoolice si non-alcoolice
• Mesele de pranz optionale (aprox. 75 lei/persoana/zi)
• Ghidajul pe Platoul Breite – 20 lei/pers
• Taxa de vizitare Biserica Saschiz -aprox.10 lei/persoana
• Alte cheltuieli personale (suveniruri, produse locale, tuberoze etc)
Plecarea are loc din Bucuresti pe data de 6 august in jurul orei 6:00. Transportul se asigura independent cu masinile personale. Cine nu are autoturism, gaseste locuri libere in celelalte masini disponibile. Anuntati acest aspect la inscriere (impartim costurile).
Va puteti alatura grupului si daca sunteti din alte orase, urmand sa ne intalnim la primul obiectiv din cadrul turului ghidat.
Pentru confirmarea locului trebuie platita contravaloarea programului in limita locurilor disponibile.
———————————————
Detalii complete despre aceasta aventura de poveste gasesti pe pagina noastra de Facebook:
Pentru a fi la curent referitoare la circuitele pe care le pregatim, hai in comunitatea noastra:
Va asteptam si pe contul de Instagram al colegului nostru Florin Radu unde impartasim povesti despre destinatiile momentului:
———————————————