Loading...

Aventura in Mehedinti: Pestera Topolnita, Isverna si rapel

Dincolo de legende si obiceiuri stravechi, dincolo de mirajul comorilor si al sporturilor extreme, peisajele si linistea locurilor sunt desprinse parca din imaginatia pictorilor.

Pentru ca ne place sa ne autodepasim, noi, WILD ROMANIA, am reusit dupa lungi cautari si multe ore de lucru, sa punem la punct un program cum nu s-a mai vazut, in care vom imbina agroturismul cu un domeniu atat de elitist si greu accesibil: speologia. Astfel, alaturi de partenerii nostri speologi, hai sa ne imersam in maruntaiele pamantului intr-un mod cu totul inedit. Cu ajutorul echipamentului specific, vom explora adancurile ca niste adevarati profesionisti. Vom invata de la expertii nostri lucruri ce ne vor lumina cu siguranta iar aventura ne va induce o stare de extaz.
Aventura noastra va avea si o sedinta de rapel completata de tiroliana, intr-un cadru natural maret. Cina organizata ad-hoc, povestile si legendele locale, un vin dumnezeiesc produs in zona si alte cateva curiozitati zonale vor adauga savoarea necesara realizarii unei calatorii de neuitat.
Programul aventurii:
***Vineri intalnire cu grupul la Podul Natural de la Ponoarele (Podul lui Dumnezeu). Ne acomodam cu grupul, vizitam Pestera Podului si Podul lui Dumnezeu si apoi ne deplasam catre cazare, la Isverna.
***Sambata dupa micul dejun, plecam pentru a ne intalni cu echipa de speologi. Primim instructajul, echipamentul speo si incepem explorarea pesterilor. Povestim despre ambient, ne insusim elemente de baza legate de speologie si formarea cavernelor si padrundem astfel in lumea carstica din podisul Mehedinti.
In plan sunt doua pesteri: una scurta dar plina de elemente carstice, cea de a doua lunga, cu un portal la intrare, cu tavanul preponderent inalt, de cateva zeci de metri. Aventura inedita in Pestera Topolnita unde ne vom imersa in maruntaiele pamantului asa cum nu ne-am imaginat vreodata ca o sa o facem. Pe masura ce vom inainta ne vom confrunta cu noi si variate obstacole iar finalul va fi de basm. Echipamentul specific pe care-l vom avea la dispozitie ne va conferi un maxim de confort, astfel ca tot ce va trebui sa facem, va fi sa ne delasam placerii experientei. Trecerea prin apa de culoarea turcoazului va incununa iesirea din pestera, mai ales ca o portiune va fi de inotat (avem si veste de salvare pentru cine nu stie sa inoate). Iar la final, pentru amuzamentul propriu si al partenerilor, se poate sari de pe stanci in apa.
Seara, ne oprim centrul la GESS pentru o cina oferita chiar de catre partenerii nostri speologi si incheiem ziua in atmosfera de petrecere, inainte sa ne retragem la cazare.
***Duminica va fi o zi dedicata distractiei, dar si depasirii unor noi limite; sesiune de tiroliana si rapel. Ambele activitati vin la pachet cu particularitati deosebite iar peisajul tomnatic si punctele de belvedere vor fi bonus.
La finalul zilei, facem o scurta oprire intr-o alta pestera. Ne luam la revedere de la gazde si pornim catre casa.
Din superlativele aventurii:
* In Muntii Mehedinti, pesterile au cea mai ridicata temperatura constanta, activitatile speologice fiind prietenoase
* Pestera Topolnita este una dintre cele mai lungi si frumoase pesteri din tara cu tavanul aflat la zeci de metri deasupra capului. Portalul de intrare este al doilea cel mai inalt din tara, dupa Cetatile Ponorului
* Vom fi pe cat de impresionati, pe atat de incantati de bogatia elementelor carstice ce impodobesc pesterile. Valurile de eroziune sunt presarate cu stalactite, stalagmite, marmite si perle de pestera.
* La Isverna vom descoperi un colt de rai
* Vom patrunde intr-un tinut al comorilor, dar si al datinilor stravechi
* Apele din pestera au calitati deosebite
* Activitatile sunt deopotriva si pentru incepatori, dar si pentru experimentati in ale speologiei
* In turele noastre, oamenii vin clienti si pleaca prieteni
Esti potrivit pentru turele Wild Romania daca:
1. constientizezi ca suntem un proiect de aventura outdoor
2. esti incepator, intermediar sau avansat: turele sunt concepute pentru orice nivel
3. privesti febra musculara ca pe un lucru firesc si normal
4. esti dispus sa iesi din zona de confort.
5. esti constient ca te afli intr-un grup unde trebuie sa actionam permanent ca o echipa si implicit sa muncim impreuna
6. ai respect fata de ghizi si fata de eforturile pe care acestia le fac pentru siguranta grupului si pentru buna desfasurare a excursiei
7. semnal telefonic este și nu prea este.
8. vii pe ture relaxat si cu energie pozitiva
Echipament obligatoriu:
* bocanci/incaltari trekking (pentru pestera) si papuci de apa
* echipament de trekking și haine suficient de groase în funcție de confortul termic personal.
* pelerina de ploaie, protectie ptr cap (sapca/bandana/etc)
Mai multe informatii in informarea pe care o vom trimite inainte de aventura.
In costul aventurii sunt incluse:
– ghizi montani specializați, speologi si salvaspeologi
– echipamentul specific: casca, lanterna frontala rezistenta la apa, costum de neopren de 10 mm, ciorapi si manusi de neopren
– intrarea in rezervatie
– Cina la ceaun
Ce nu este inclus:
– transport
– cazare
– alte cheltuieli personale
==================================
Rezervarea se face prin achitarea contravalorii excursiei. În cazul neparticipării, suma achitată poate fi returnată dacă suntem înștiințați cu maxim 15 zile înainte de excursie. După această perioadă, alternativa este găsirea unui participant înlocuitor, rambursarea nemaifiind posibilă.
IN FUNCTIE DE SITUATIILE APARUTE LA FATA LOCULUI CE POT PUNE IN PERICOL SIGURANTA TURISTILOR NE REZERVAM DREPTUL DE A MODIFICA IN ORICE FEL STRUCTURA PROGRAMULUI.
Deoarece activitățile se petrec în mijlocul naturii este posibil ca din cauza vremii EXTREME sau a altor factori independenți de noi, programul să sufere schimbări.
Ploaia este un fenomen obisnuit asa ca o pelerina + echipamentul pe care ti-l punem la dispozitie vor fi suficiente pentru a te proteja.
Prin participarea la aceste activități outdoor, turistii își asumă că sunt apți din toate punctele de vedere pentru a utilizarea în condiții de siguranță a echipamentele închiriate și că își asumă responsabilitatea eventualelor accidente/daune survenite pe perioada evenimentului.
———————————————
Detalii complete despre aceasta aventura de poveste gasesti pe pagina noastra de Facebook:
Pentru a fi la curent referitoare la circuitele pe care le pregatim, hai in comunitatea noastra:
Va asteptam si pe contul de Instagram al colegului nostru Florin Radu unde impartasim povesti despre destinatiile momentului:
———————————————