Loading...

Cazanele Dunarii, catunele din Muntii Cernei

Salbaticul fluviu de odinioara aluneca astazi lenes si lent, ca un sarpe de aur.

Oglindit in apele lui, soarele verii explodeaza in jerbe scanteietoare care curg, ca o lava, printre malurile abrupte. Adanc cum n-a mai fost si lat cum nu s-a mai vazut niciodata, Danubius ascunde in strafunduri taine de mult uitate. Printre nisipurile sale netulburate zace legenda insulei Ada Kaleh, sate si biserici isi dorm somnul de veci in undele tremuratoare.
Svinita, Ieselnita, Dubova si alte asezari de pe cursul Cazanelor au cunoscut tragedia stramutarii, pentru a face loc lacului si barajului de la Portile de Fier.
Peisajul este rural, plin de nostalgie, cu salase pentru oi si vite, cu fanare oferite gratuit spre innoptare tinerilor romantici. Pe Culmea Naidasului, soarele straluceste cu putere, incalzind viperele cu corn; in rezervatia naturala Valea Mare troneaza impozant teiul argintiu, iar pe stanca Babacaia se aduna stoluri de pasari multicolore si galagioase. Nu departe, rezervatia mixta Rapa cu lastuni, din Valea Divici, ori livezile de smochini din Svinita sunt sarea si piperul primei parti, mediteraneene, a Clisurii. Numai aici vei gasi liliac de Banat, iedera mare, tei pucios sau mojdrean. Te opresti apoi sa admiri visinul si alunul turcesc, dar si Rezervatia paleontologica Svinita, un sit celebru in Europa, plin de amoniti din Jurasicul mediu.
“Clisura” este un cuvant de origine bizantina si inseamna “cetate asezata la gura unui defileu”. Cum treci de stancile Babacai de la Gura Vaii, reperul care marcheaza inceputul Clisurii, drumul serpuieste paralel cu apa domoala, fara valuri si fara curenti de suprafata.
Oriunde, pe teritoriul Clisurii, te poti opri sa admiri paradisul. Pe o parte, dealuri stancoase, cu parcurile si rezervatiile naturale, cu padurile seculare protejate cu soiuri de plante si pasari unice in lume. Iar pe cealalta, firul lenes al Dunarii. Iubitorii naturii vor fi incantati de copacii si arbustii rari, precum si de coloniile de lastuni.
Deoarece Cazanele si Clisura Dunarii nu inseamna doar vizita cu salupa la Chipul lui Decebal, cu ajutorul prietenilor nostri de la Parcul Natural Portile de Fier, ce ne vor fi calauze in acest tur ghidat si de asemena cu ajutorul prietenilor nostri din Berzeasca, cei ce detin unicul sat lacustru din Romania, am conceput un program unic, complex, ce ne va oferi imaginea de ansamblu a acestui colt de rai, vazuta prin prisma perspectivelor sociale, culturale, istorice si turistice de acum si de altadata.
Sumarul aventurii noastre suna in felul urmator:
Ziua 1
• Descoperim Baile Herculane, una dintre cele mai vechi statiuni balneare ale lumii, cu o vechime atestata documentar de peste 1850 de ani. Plecam din centru intr-un tur ghidat de 2-3 ore ce ajunge la urmatoarele obiective:
• Grota Haiducilor (plimbare usoara) – Aici s-au gasit dovezi ale prezenței omului inca din epoca focului, iar pe vremea romanilor (si dupa) a fost ascunzătoare pentru talhari. Monede romane dar și tezaure au fost scoase din aceasta grota care, pana sa-i fie facut drumul de acces, era putin cunoscuta.
• Foisorul Verde, punct de belvedere spectaculos situat deasupra orasului Herculane si un loc perfect pentru odihna pentru cei ce aleg sa nu mearga cele 10 minute ce ne despart de Foisorul Rosu
• Foisorul Rosu – a fost construit pentru imparateasa Elisabeta, aceasta obisnuind sa se odihneasca in foisor dupa cunoscutele sale plimbari prin statiune si nu numai. De o parte a foisorului se zareste statiunea in miniatura , iar in partea opusa este încadrat Masivul Godeanu.
• Nota: cine nu doreste sa participle la aceasta tura usoara de trekking de 2 ore poate pleca direct spre satul lacustru din Berzeasca
• In jurul orei 19:00 ajungem in Berzeasca unde ne relaxam in mijlocul Dunarii. Cina si noapte cu stele.
Ziua 2
• Zi de aventura cu barcile de mare viteza! Senzatia de a traversa cu barcile Dunarea la Cazane este unica. Si pentru ca acele scurte plimbari de 25 de minute la Chipul lui Decebal si restul obiectivelor ni s-au parut mereu insuficiente, iata ca am inchiriat ambarcatiuni de viteza pentru a bate Dunarea in lung si-n lat. Un traseu de aproximativ 95 de km fluviali!
• In prima parte a zilei vizitam: Manastirea Mraconia, Chipul lui Decebal, Tabula Traiana, Pestera Ponicova (vizita pe apa pana la intrarea in pestera), Pestera Veterani (debarcare), Cazanele Mari, Cazanele Mici
• Ne oprim cu barcile undeva in apropiere de Svinita unde optional (cheltuiala proprie) servim masa intr-o gospodarie locala unde ne bucuram de delicatesele traditionale cu influente sarbesti
• In a doua parte a zile continuam aventura pe Dunare pana aproape de Moldova Noua, mai precis pe insula Ostrov,unde pornim pe urmele cailor salbatici ce populeaza locul. Un loc salbatic si un spectacol numai bun de facut poze, al cailor salbatici ce isi cauta hrana in apa.
• Ultima parte a zilei ne gaseste in localitatea Sf. Elena unde urmam drumul eolienelor ce duc spre puncte de belvedere fascinainte de unde vei putea suprinde cele mai spectaculoase panorame oferite de Dunare
• Odihna si relaxare pe pontonul satului lacustru
Ziua 3
• Cu siguranta nu ai auzit de multe dintre urmatoarele obiective si poate nici Google nu a auzit de toate, insa fiecare din ele are un farmec unic pe care trebuie sa il descoperi. Pentru ca azi urmeaza o noua zi plina de aventura
• Cascada Vodapat
• Cascada Modavita
• Satul Padina Matei
• Pranz optional traditional la Garnic
• Morile de apa de la Garnic si satul cu acelasi nume – cea mai mare dintre comunitatile de cehi din Banat cu o poveste pe masura pe care o veti afla la fata locului.
• Valea Polevini, unde ajungem la pestera cu apa si podul din Valea Polevini
• Seara, povesti pe ponton
Ziua 4
• În România există cătune izolate pe vârf de munte și oameni ce trăiesc zi de zi mai aproape de cer. Tot aici există poteci ce te urcă direct pe muntele de stanca albă pentru ca mai apoi să poți contempla în voie colțuri de lume ce par parcă desprinse din rai.
Șapte cătune izolate se ridică deasupra munților din Valea Cernei: Ineleț, Scărișoara , Cracu Mare, Crouri, Țațu, Gura Iuții, Slătinic. Ne vom rătăci pe taramul primului catun și vom urca la 1000 de metri pentru a experimenta împreună una dintre cele mai intense experiențe pe care România le oferă.
• Cu toate cele trebuincioase după noi, trecem Cerna pe puntea suspendată și pornim agale pe traseul “La Cârlige”, celebrul pasaj cu scări de lemn ce ne va îndrepta pașii spre cătunul Inelet.
• Ne tolanim in iarba, ne minunam de pitorescul peisaj si poposim intr-o gospodarie traditionala izolata unde ne delectam cu bucate bio special pregatite pentru noi
• Coboram, revenim la masini si pornim spre cazare.
Ziua 5
• Bem cafeaua pe pontonul casutelor, luam micul dejun apoi pornim intr-o noua aventura. Ne asteapta o drumetie de vis pe traseul Cascada Văioaga – Lacul Ochiul Beiului – cascadele Beuşniţei. Un traseu fantastic de 15 kilometri in care cu siguranta vei umple tot cardul aparatului de fotografiat. Nu ne grabim asa ca vei avea timp suficient sa te contopesti cu natura.
• Cina si cantec de broaste la apus
Ziua 6
• Trekking de 40 de minute spre cea mai spectaculoasa panorama asupra Defileului Dunarii: Varful Ciucaru Mare. Un traseu destul de lejer unde vei avea cea mai frumoasa priveliște cu Cazanele Mari și cu Golful Dubova
• Descoperim bucataria traditionala locala – pranz optional (pe cont propriu) intr-o gospodarie traditionala
• Trekking in Pestera Ponicova, un fantastic spectacol al naturii. Vizitare pe uscat insotiti de rangerii Parcului National. Pestera Ponicova, cunoscuta si sub denumirile de Pestera de la Gura Apei sau Pestera Liliecilor, este cea mai mare pestera din Defileul Dunarii. Galeria Ponicovei uneste intrarea de la nivelul inferior al paraului Ponicova cu intrarea de la nivelul Dunării, avand o lungime de 400 m si o denivelare de 36 m. Aceasta galerie are inaltimi masurate de pana la 26 m si este puternic luminata natural ,datorita celor doua deschideri care comunica cu exteriorul
• Ultima cina a aventurii noastre si un apus pe masura
• Seara cu voie buna pe pontonul satului lacustru
Ziua 7
• Morile de apa de la Rudaria, locul unde se macina timpul. La poalele Muntilor Almajului din Banatul Montan, localitatea Rudaria isi traieste veacurile pe niste ritmuri mai putin obisnuite: scrasniturile pietrelor de moara in vuietul de bas al raului pravalit pe trepte. Le auzi mai greu daca tii drumul asfaltat; daca insa te abati putin spre suvoiul navalnic si dai de casutele din lemn priponite de mal, muzica morilor de apa iti va suna ca un cantec de seara, odihnitor, familiar. In Complexul Mulinologic de la Rudaria, macinatul grauntelor este o datina pe care azi rudarenii o pastreaza ca pe o adevarata comoara
• Cascada Bigar, este una din numeroasele frumuseti pe care natura le-a pus la dispozitia privitorilor. Aceasta cadere de apa de vreo 12 metri nu impresioneaza prin marimea ei, ci prin aspectul ei deosebit: un clopot din calcar invelit in muschi peste care se scurge apa Izbucului Bigar
• Sosire la Bucuresti
Note:
• Toate activitatile din program sunt optionale. Puteti oricand renunta la una dintre ele pentru a va odihni sau pescui de pe pontonul propriei casute din satul lacustru. Pasionatii de pescuit isi pot aduce cu ei cateva dintre unditele sau lansetele preferate si cele trebuincioase. Se poate pescui de pe pontonul propriei casute in baza permisului pe Dunare.
• Atentie la reteaua de telefonie mobile. In cazul in care aveti roamingul activat, pe anumite portiuni ale Clisurii Dunarii, telefonul se poate conecta automat la retelele sarbesti de telefonie, riscand astfel costuri suplimentare. Sfatul nostru este sa dezactivati serviciul.
Costul total al aventurii acopera: ghidaj, ghid national si montan, rangeri, asistenta pe toata durata activitatilor, organizarea activitatilor in aer liber si participarea la toate activitatile enumerate mai sus (cu exceptia meselor de pranz care sunt optionale si pentru care puteti opta in functie de preferintele gastronomice personale si in afara obiectivelor din Serbia). Bonus din partea colaboratorilor locali: o camera dubla premium in unicul Sat Lacustru din Romania, 6 cine delicioase, 6 mic dejunuri pentru a prinde forte proaspete pentru o noua zi de aventura.
Costul nu acopera:
• Bauturi alcoolice si non-alcoolice
• Mesele de pranz (optionale dupa propria voie – aprox. 50 lei/pers/masa)
• Alte cheltuieli
Plecarea are loc din Bucuresti. Va puteti alatura grupului si daca sunteti din alte orase, urmand sa ne intalnim la primul obiectiv din cadrul turului ghidat.
———————————————
Detalii complete despre aceasta aventura de poveste gasesti pe pagina noastra de Facebook:
Pentru a fi la curent referitoare la circuitele pe care le pregatim, hai in comunitatea noastra:
Va asteptam si pe contul de Instagram al colegului nostru Florin Radu unde impartasim povesti despre destinatiile momentului:
———————————————

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*