Loading...

Mexic. Pe urmele Mayasilor. Grand Tour

Mexic, acest amalgam vibrant de culori, culturi și peisaje încântătoare, iti captivează sufletul pentru totdeauna. Amplasat în inima Americii de Nord, Mexic este o țară care se mândrește cu o istorie bogată care datează de milenii, un popor cu inimă caldă și o dragoste profundă pentru sărbătoare.

De la deșerturile aride din nord până la junglele luxuriante din sud, geografia diversă a Mexicului este o dovadă a creativității nemărginite a Mamei Natură: munți care se ridică cu mândrie ajungând spre ceruri, coaste senine mângâiate de apele turcoaz strălucitoare ale Oceanului Pacific și ale Mării Caraibelor si orașe care sunt adevărate muzee vii, unde anticul coexistă armonios cu modernul, transportand calatorul înapoi în timp si spatiu.

Nicio descriere a Mexicului nu ar fi completă fără a menționa minunile sale gastronomice. Bucătăria mexicană este o comoară de arome, considerată patrimoniu cultural imaterial UNESCO. O simfonie de condimente și ingrediente se reunesc în mâncăruri precum tacos, tamales, mole și guacamole, atrăgând papilele gustative și încântând pasionații de mâncare din întreaga lume.

Înrădăcinată într-o istorie bogată care se întinde până la civilizații antice precum mayașii și aztecii, cultura mexicană este o sărbătoare a diversității, unității și rezistenței.

Civilizația Maya, acea mărturie vie a ingeniozității, rafinamentului și bogăției culturale profunde care au înflorit în inima Mesoamericii, a lasat o amprentă de neșters asupra istoriei Mexicului, inspirând veneratie și uimire în intreaga lume modernă. În orașele lor maiestuoase, mayașii au ridicat structuri uimitoare care au ajuns înspre ceruri. Piramide falnice, împodobite cu gravuri și sculpturi complicate, serveau drept temple pentru a-și onora zeii și pentru a facilita comunicarea între pământesc și divin. Grandoarea unor situri precum Tikal, Palenque, Copán și Caracol este o dovadă a priceperii lor arhitecturale.

Astăzi, civilizația Maya rămâne o sursă de fascinație, stârnind explorarea și cercetarea misterelor sale. Influența sa poate fi resimțită în culturile vibrante ale comunităților Maya contemporane, care duc cu mândrie tradițiile, obiceiurile și înțelepciunea strămoșilor lor, păstrând viu spiritul unei civilizații care a înflorit odată în mijlocul pădurilor tropicale din Mesoamerica.
Mexicul fascineaza prin simpla prezenta, iar amestecul său captivant de cultură, istorie, frumusețe naturală și ospitalitate caldă promite o experiență de călătorie memorabilă și îmbogățitoare. Iar noi am facilitat astfel de experiente prin conceperea acestui program unic ce abunda in momente de neuitat, fiind creat special pentru toti cei dornici si curiosi sa ii descopere misterele si sa ii exploreze minunile.

Si pentru ca pe platforma pe care ne aflam, un eveniment poate avea doar 2 saptamani, hai sa lamurim exact durata aventurii noastre in Mexic:

• Decolam pe 8 martie 2024 la ora 05:45 din Bucuresti si ajungem in Mexic tot pe 8 martie la ora 19:35 (de data aceasta schimbarea de fus orar functioneaza in avantajul nostru).
• Plecam din Cancun/Mexic pe 22 martie 2024 ora 22:05 si sosim in Bucuresti pe 23 martie la ora 22:05 (din cauza diferentelor mari de fus orar).

Timp de 14 nopti si 15 zile avem parte de cel mai complex circuit care s-a facut vreodata in Mexic. Crede-ne pe cuvant ca niciun program nu are atatea experiente, imbinate armonios pentru a oferi cea mai faina aventura a vietii tale:

• Mexico City – capitala Mexicana si cel mai mare oras din America de Nord construit de spanioli pe baza ruinelor din Tenochtitlan, vechea capitala azteca. Vizitam: El Zocalo, Catedrala Municipala, Palatul National (la exterior), Muzeul de Antropologie, Plaza Garibaldi, etc.
• Plimbare cu “trajinera” in Xochimilco – muzica si mariachi in faimosul cartier al clasei muncitoare din sudul capitalei, renumit pentru numeroasele canale in stil venetian.
• Zbor cu balonul cu aer cald – o experienta unica in care ne vom bucura de o priveliste panoramica asupra anticelor piramide prehispanice din Teotihuacan
• Vizitam faimoasele ruine arheologice din Teotihuacan – Piramida Soarelui și Piramida Lunii care domină orizontul complexului.
• Canionul Sumidero din Chiapas – unul dintre cele mai impresionante locuri din Mexic, cu pereți de stâncă de peste 1.000 de metri inaltime – il strabatem cu barca
• San Cristobal de las Casas – parcurgem la pas centrul acestui oraș colonial si ne pierdem cu privirea printre obiectele de artizanat local realizate si comercializate de catre indienii tzotzil de pe dealurile din jur
• Vizitam la pas satele indigene San Juan Chamula și Zinacantan din munții Chiapas- in care descoperim traditiile si cultura mayasa autentica
• Cascada Chiflón (din Chiapas) – trekking, baie si rasfat in apele cristaline ale uneia dintre cele mai frumoase serii de 5 cascade din jungla mexicana de la granita cu Guatemala.
• Lagunele Montebello – parcul național din statul mexican Chiapas cuprinzând 59 de lacuri multicolore într-o pădure de pini și două ruine Maya – plimbare cu barca pe Lacul Tziscao
• Rezervatia Biosferei Montes Azules de la granita cu Guatemala, din Jungla Lacandon – croaziera pe raul din rezervatie
• Explorarea la pas a junglei Lacandon in cautarea faimosilor papagali colorati macaw si drumetii usoare pana la cascade și bazine cu apă cristalină ascunse in jungla
• Situl arheologic Yaxchilán – la granița râului Usumacinta cu Guatemala, îndepărtatul și singurul sit arheologic accesibil de pe malul apei
• Situl antic Bonampak („ziduri pictate”) – unul dintre cel mai bine pastrate si ascunse situri din jungla, fiind descoperit abia dupa 1946 si renumit pentru picturile murale fabuloase și colorate din interiorul templului, care înfățișează scene mayașe de ritual dinastic și război.
• Rafting si adrenalina în jungla Lacandon pe râul Lacanjá, înconjurați de vegetație luxuriantă și animale sălbatice.
• Roberto Barrios – cascade și bazine cristaline cu ape turcoaz, înconjurate de vegetație luxuriantă și stânci abrupte – inot si relaxare
• situl arheologic Palenque – apartinand civilizatiei Maya clasica si inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO:
• Rezervația Naturală Laguna de Terminos, cea mai mare laguna situata in Golful Mexic – tur cu barca pt observarea faunei locale: delfini, lamantini, pasari, etc.
• Campeche – denumit de Lonely Planet „Taramul istoric al zanelor”- oras-fortareata din Peninsula Yucatan si oras-port la Golful Mexic, infiintat in secolul 16 de catre conchistadorii spanioli.
• Uxmal – considerat unul dintre cele mai importante situri arheologice ale culturii Maya, alături de Palenque, Chichen Itza și Calakmul în Mexic, Caracol și Xunantunich în Belize și Tikal în Guatemala – sit al Patrimoniului Mondial UNESCO
• Muzeul Ciocolatei sau „Choco Story Museum”- vom explora povestea antica a procesului de cultivare si producție de cacao, precum și importanța culturală și economică a acestei plante pentru regiune.
• situl arheologic Chichen Itza – una dintre cele mai noi șapte minuni ale lumii si unul dintre cele mai mari centre sacre mayașe din peninsula Yucatán.
• Cenota Ik-kil – considerata un loc sacru de catre mayași, care l-au folosit ca si locație pentru sacrificiul uman către zeul ploii, Chaac.
• Distileria Mayapan – vizita si degustare tequila și alte băuturi spirtoase
• Rezervația naturală Ria Lagartos (Parque Natural Reserva Ria Lagartos) – plimbare cu barca pentru observarea coloniilor de flamingo roz, pelicani, starci, crocodili, testoasele marine, lamantini, etc in mediul lor natural.
• Ek Balam – vechi oraș mayaș mai putin cunoscut turistilor, cu construcțiile sale maiestuoase ascunse printre copaci mari.
• Tulum si Coba – doua locatii renumite pentru siturile arheologice impresionante, care oferă o priveliște spectaculoasă asupra Mării Caraibelor.
• Piramida lui Nohoch Mul – Coba – una dintre cele mai înalte piramide din regiune
• Croaziera cu catamaranul la Isla Mujeres – relaxare, plaje, distractie si voie buna la bordul navei
• XCARET PARK – o zi plina de distactie, adrenalina, voie buna si rasfat in cel mai renumit parc tematic natural situat în Riviera Maya
• Cancun – plaje si relaxare la Riviera Maya
• Siii…multe alte surprize pe care le veti descoperi la fata locului 😊

Dar hai să vedem in detaliu programul aventurii noastre pe zile:

ZIUA 1: BUCURESTI – AMSTERDAM – MEXICO CITY

Ora 02:45 a.m. intâlnire cu liderul de grup Fabrica de Aventura in Aeroportul Otopeni. În jurul orei 05:45 decolăm cu direcția Amsterdam. Urmează o escală in Amsterdam, după care ne îndreptăm cu motoarele turate la maxim spre aeroportul din Mexico City unde ajungem in aceeasi zi in jurul orei 19:35. Suntem preluati de la aeroport de catre reprezentantul local si transferati la hotel pentru cazare si cina.
Mesele incluse ale zilei: cina.

ZIUA 2: MEXICO CITY – CITY TOUR – XOCHIMILCO – MUZEUL DE ANTROPOLOGIE – GARIBALDI

Dupa micul dejun incepem cu forte proaspete sa exploram capitala mexicana, Ciudad de Mexico, cel mai mare oras din America de Nord construit de spanioli pe baza ruinelor din Tenochtitlan, vechea capitala azteca. Incepem turul cu inima istorică a orasului, reprezentata de vasta sa piață centrală sau El Zocalo, dupa care continuam cu Catedrala Metropolitană, care este cea mai mare biserică din toată America Latină. Vom trece si pe langa Palatul Național de unde putem face poze din exterior (in prezent intrarea in palat este restrictionata in urma mutarii Presedintelui Mexicului si a familiei sale acolo). Ajungem apoi la Xochimilco, faimosul cartier nisipos al clasei muncitoare din sudul capitalei, renumit pentru numeroasele canale, reprezentand urmele unui vast sistem de transport al apei construit de azteci. Aici vom experimenta pentru cateva ore o plimbare cu „trajinera”, barca tradițională a zonei, în timp ce ne bucurăm de muzica mariachilor care creeaza atmosfera festivă a canalelor. Putem servi si pranzul in timpul acestei plimbari (optional). Ne indreptam apoi spre Muzeul de Antropologie din Ciudad de Mexico, unul dintre cele mai importante muzee atat din Mexic, cat și din America Latină. Acest muzeu găzduiește o vastă colecție de artă prehispanică și artefacte din culturile mezoamericane, cum ar fi mayașii, aztecii, olmecii și toltecii. Ultima noastră oprire va fi in faimoasa La Plaza de Garibaldi, unde vom servi cina in acorduri muzicale ce ne vor oferi o atmosfera tipic mexicană cu care e posibil sa rezonam imediat. Spre seara ne reintoarcem la hotelul din Ciudad de Mexico unde ne cazam peste noapte (hotel de 4 stele). Mesele incluse ale zilei: mic dejun si cina.

ZIUA 3: MEXICO CITY – HOT AIR BALLOON (OPTIONAL) – TEOTIHUACAN – TUXTLA GUTIERREZ

Dis-de-dimineata, in jurul orei 5-5.30 a.m. plecam spre Teotihuacan pentru o aventura OPTIONALA de neratat: zbor cu balonul cu aer cald, o experienta unica in care ne vom bucura de o priveliste panoramica asupra anticelor piramide prehispanice din Teotihuacan pentru aproximativ 45-60 minute, in functie de vreme. După ce terminam zborul sarbatorim cu o sticla de vin spumant, iar apoi mergem sa vizitam de aproape ruinele arheologice din Teotihuacan – locul masivelor si celebrelor Piramida Soarelui și Piramida Lunii care domină orizontul complexului. Acesta a fost odată cel mai mare oraș antic al țării și capitala poporului aztec, care a condus asupra celui mai mare imperiu din epoca prehispanică. Păzit de munți, se crede că acest oraș magnific a fost fondat la începutul secolului I d.Hr. și a atins apogeul în jurul anului 500 d.Hr., când influența sa s-a extins până în sud in Guatemala și până in nord, Texasul de azi. Vom fi insotiti de ghidul local care ne va directiona pasii intr-o plimbare pe „Aleea morților”, drumul ce leaga cele doua piramide, să descoperim impreuna numeroasele sale minuni și să ne imaginăm cum trebuie să fi fost viața cu aproape două mii de ani în urmă. Ne continuam apoi drumul către aeroportul din Mexico City pentru a ne imbarca in zborul către Tuxtla Gutierrez. La sosirea in Tuxtla Gutierrez, vom fi transferati la hotel pentru cina si cazare. Mesele incluse ale zilei: mic dejun si cina.

ZIUA 4: TUXTLA GUTIERREZ – SUMIDERO – SAN CRISTOBAL DE LAS CASAS – CHAMULA – ZINACATLAN

Dupa micul dejun servit la hotel, plecam intr-o aventura spectaculoasa cu barca pe raul care traverseaza Canionul Sumidero din Chiapas. Acest canion este unul dintre cele mai impresionante locuri din Mexic, cu pereți de stâncă care se ridică la peste 1.000 de metri deasupra râului Grijalva, creând un peisaj spectaculos. Pe parcursul plimbarii noastre de aproximativ 1,5 ore avem sanse mari sa observam o varietate de animale sălbatice locale, cum ar fi crocodili, maimuțe urlatoare, stârci, pelicani și șoimi. Dupa aceasta plimbare vom continua apoi spre San Cristobal de las Casas unde vom explora pe jos centrul orașului colonial. Vom vizita catedrala cu interiorul său generos și amvonul încrustat cu aur, apoi vom merge câteva străzi până la impresionanta biserică dominicană din secolul al XVI-lea, cu fațada sa roz complexă și interiorul baroc aurit. Apoi avem putin timp la dispozitie să răsfoim obiectele de artizanat local realizate si comercializate de catre indienii tzotzil de pe dealurile din jur, înainte de a merge în munții Chiapas, la satele indigene San Juan Chamula și Zinacantan. În San Juan Chamula vom vizita Biserica San Juan Bautista care are ornamente simple, dar incredibil de frumoase pe fațada exterioară. Vom vedea frumusețea artistică a bisericii în interior, cu sfinți catolici îmbrăcați după obiceiurile tradiționale indigene. Unele dintre ele sunt împodobite cu oglinzi și panglici multicolore, ca o mostră notorie a amestecului religios dintre rădăcinile maya-tzotzile și catolicism. Fotografierea nu este permisă în interiorul acestei biserici, motiv pentru care nu veți putea găsi nicio imagine publicată a interiorului acestui extraordinar centru religios. Lumânările, tămâia și cântecele ce rasuna fac o impresie puternică si profunda. Vom merge apoi către satul din apropiere, Zinacantan, in care vom admira biserica sa frumoasă și piața de artizanat. Spre seara ne intoarcem in San Cristobal unde ne cazam (hotel 3 stele superior) si servim cina. Mesele incluse ale zilei: mic dejun si cina.

ZIUA 5: SAN CRISTOBAL DE LAS CASAS – CASCADA CHIFLON – LAGUNA MONTEBELLO

Dupa micul dejun servit la hotel, ne incepem ziua cu o alta experienta minunata si vom ajunge la granita cu Guatemala, in regiunea Chiapas, unde ne vom opri la Cascada Chiflón, una dintre cele mai frumoase serii de 5 cascade din jungla mexicana. Parcurgem aproximativ 40 minute un traseu de drumetie usor, inconjurat de vegetatie luxurianta, vom afla despre fauna și flora valoroasă a locului pana ajungem la prima cascadă, cea mai renumita dintre toate, cunoscută sub numele de Velo de Novia (Valul de mireasă). Această cascadă este cea mai înaltă din seria de 5 cascade, cu o înălțime de peste 70 de metri, și este situată pe o stâncă care oferă o priveliște uluitoare asupra peisajului din jur. Ne vom putea bucura de o baie răcoritoare în bazinele de apă cristalină care se formează la poalele fiecărei cascade. Dupa ce ne racorim in apa cascadelor, ne vom indrepta apoi către lagunele Montebello, o serie de lagune turcoaz și smarald, înconjurate de vegetație luxuriantă și munți falnici. Lagunas de Montebello sau Lacurile Montebello reprezinta un parc național din statul mexican Chiapas, cuprinzând 59 de lacuri multicolore într-o pădure de pini și două ruine Maya. Vom face o scurta plimbare cu barca prin lagune si pe Lacul Tziscao, admirând frumusețea peisajelor și limpezimea apei. In timpul pauzei de pranz (optional), avem ocazia sa interactionam cu traditionalele preparate culinare ale comunitatii indigene Amatenango del Valle. Cina si cazare in jungla mexicana de la granita cu Guatemala. Mesele incluse ale zilei: mic dejun si cina.

ZIUA 6: LAS GUACAMAYAS

Dupa ce servim micul dejun pornim intr-o calatorie cu barca printr-o parte a Rezervatia Biosferei Montes Azules de la granita cu Guatemala. Rezervatia protejeaza 3314 km2 din Jungla Lacandon, o padure tropicala de campie. Ghidul nostru specializat ne va insoti si explica despre viata in padurea tropicala, fauna si flora pe care o vom intalni la tot pasul. Dupa o ora de croaziera pe raul din rezervatie, ne oprim pe o insulă naturală creată de catre acest râu, pentru a ne bucura de masa de prânz (inclusa). Dupa masa ne vom întoarce la hotelul-lodge din jungla de unde pornim intr-un tur pietonal prin jungla in cautarea faimosilor papagali colorati macaw. Spre seara servim cina la hotel. Mesele incluse ale zilei: mic dejun, pranz si cina.

ZIUA 7: LAS GUACAMAYAS – YAXCHILAN – BONAMPAK – LACAJNA

Dupa ce servim micul dejun la lodge-ul din jungla Lacandon, suntem preluati de catre autocar si parcurgem aprox. 1,5 ore pana la locul unde ne asteapta barca pentru urmatoarea aventura a zilei. Ne asteapta un nou tur de aproximativ 40 minute cu barca catre îndepărtatul și singurul sit arheologic accesibil de pe malul apei: situl Yaxchilán, localizat la granița râului Usumacinta cu Guatemala. Pe parcursul calatoriei pe apa vom admira si fauna locala, iar maimutele care sar in copaci ne vor insoti curioase cu privirea. Dupa o scurta plimbare prin jungla ajungem si vizitam ruinele orasului antic mayas Yaxchilán, renumit pentru numarul mare de sculpturi gasite aici. Ne intoarcem apoi cu barca pana la locul de unde vom fi preluati de catre taxi-urile locale pentru a ne transporta catre urmatorul sit arheologic antic din program: Bonampak. Situl antic Bonampak (in traducere inseamna „ziduri pictate”) este mai mic decat cel de la Yaxchilán, de care se presupunea ca depindea, dar este unul dintre cele mai bine pastrate si ascunse situri din jungla, fiind descoperit abia dupa 1946. Bonampak este renumit pentru picturile murale fabuloase și colorate din interiorul templului, care înfățișează scene mayașe de ritual dinastic și război. Alături de picturile murale excavate recent de la Calakmul, San Bartolo și cele de la Chichen Itza, acestea sunt printre cele mai bine conservate picturi murale din zona Maya. Dupa ce terminam si vizita acestui sit, vom fi preluati si transportati in apropiere, in mijlocul comunitatii mayase Lacanjá-Chansayab, acolo unde vom fi si gazduiti peste noapte in eco-lodge-uri traditionale. Mesele incluse ale zilei: mic dejun si pranz.

ZIUA 8: LACAJNA – ROBERTO BARRIOS – PALENQUE

Mic dejun la hotel. Incepem ziua cu multa adrenalina intr-un tur OPTIONAL de rafting în jungla Lacandon, o aventură incitantă unde vom avea ocazia sa vâslim în plute gonflabile pe râul Lacanjá, înconjurați de vegetație luxuriantă și animale sălbatice. Dupa aproximativ 1 ora petrecuta pe rau, vom face scurte drumeții prin junglă, vom vizita cascade și bazine cu apă cristalină ascunse in jungla și vom afla despre cultura și istoria regiunii. Ne intoarcem apoi in oras si vom fi trasferati de catre masini inspre urmatorul oras unde vom innopta: Palenque. Dar inainte de a ajunge acolo vom opri la faimoasele cascade Roberto Barrios pentru a explora frumusețea naturală a unei serii de cascade și bazine cristaline cu ape turcoaz, înconjurate de vegetație luxuriantă și stânci abrupte. Vom face un scurt traseu pana la cascade si putem inota in apele verde-turcoaz ale acestora, iar cei mai curajosi dintre noi vor putea chiar sa si sara de pe stancile cascadei. Spre seara ajungem in Palenque unde ne cazam si servim cina. Mesele incluse ale zilei: mic dejun.

ZIUA 9: PALENQUE – ISLA AGUDADA – CAMPECHE

Ne trezim si servim un mic dejun copios la hotelul din Palenque pentru a prinde forte proaspete pentru urmatoarele activitati ale zilei. Incepem ziua cu vizita celui mai faimos sit arheologic apartinand civilizatiei Maya clasice, Palenque, inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO, situat la 7 km în afara orașului Palenque, cu vedere la câmpiile mlăștinoase care se întind spre nord până la coasta Golfului. Orasul Palenque a înflorit între 600 și 800 d.Hr., când influența sa s-a extins pe tot bazinul râului Usumacinta. Situl, înconjurat de pădurea tropicală unde trăiesc tucani și maimuțe urlatoare, este alcătuit din aproximativ cinci sute de clădiri răspândite pe 15 km pătrați, dintre care doar câteva au fost excavate. Vom explora ruinele sale magnifice, inclusiv Templul Inscripțiilor – cea mai înaltă și mai impunătoare dintre clădirile din Palenque, Templul Soarelui – încoronat cu un pieptene proeminent pe acoperiș, Palatul – cu labirintul său de coridoare și camere și multe alte clădiri frumoase. Continuam apoi drumul si ne oprim la Rezervația Naturală Laguna de Terminos, cea mai mare laguna situata in Golful Mexic, unde vom face un tur de aproximativ 1,5 ore cu barca prin interiorul rezervatiei, cu pornire din micul sat de pescari Isla Aguada. Vom face si un mic popas pe una dintre insulele din rezervatie pentru observarea florei si a faunei locale. În această excursie avem ocazia sa observam o mulțime de delfini, iar dacă suntem foarte norocoși chiar și lamantinii (vacile de mare) foarte timizi. Spre seara ajungem in Campeche, unde ne cazam peste noapte si servim cina la un restaurant local. Mesele incluse ale zilei: mic dejun si cina.

ZIUA 10: CAMPECHE – UXMAL – MUZEUL DE CIOCOLATA – MERIDA

Mic dejun la hotel. Dimineața devreme vom explora istoria și cultura frumosului oraș colonial din Mexic, Campeche intr-un tur pietonal de aproximativ 1 ora. Denumit de Lonely Planet ca un „Taram istoric al zanelor” Campeche este un oras-fortareata din Peninsula Yucatan si oras-port la Golful Mexic, infiintat in secolul 16 de catre conchistadorii spanioli. Centrul istoric abunda in stradute înguste pietruite cu cladiri pastelate, metereze fortificate si conace bine conservate. Nu putem sa plecam de aici fara un tur pietonal al centrului vechi pentru a admira arhitectura colonială a clădirilor și a descoperi istoria bogată a regiunii. Vom vedea mai multe situri istorice și culturale, precum Catedrala San Francisco de Campeche, Palatul Municipal. Ne continuam apoi drumul si dupa aproximativ 2 ore ajungem in Uxmal, sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, situat la 80 km sud de Merida. Este considerat unul dintre cele mai importante situri arheologice ale culturii Maya, alături de Palenque, Chichen Itza și Calakmul în Mexic, Caracol și Xunantunich în Belize și Tikal în Guatemala. Arhitectura sa este caracterizată de palate joase, orizontale, așezate în jurul curților, decorate cu o abundență de motive simbolice și sculpturi care îl înfățișează pe zeul ploii Chaac cu nasul lung. Vom explora clădirile magnifice, inclusiv Mănăstirea de călugărițe, Casa Țestoaselor și Casa Magicianului. Ultima noastră oprire a zilei va fi la Muzeul Ciocolatei pentru a afla despre procesul de cultivare si producție de cacao, precum și importanța culturală și economică a acestei plante pentru regiune. Muzeul prezintă o mare varietate de exponate interactive și multimedia, permițând vizitatorilor să exploreze istoria plantei de cacao de la originea sa în culturile prehispanice până la importanța sa actuală în economia și cultura Mexicului. La finalul zilei ajungem la Merida, unde innoptam si servim cina. Mesele incluse ale zilei: mic dejun si cina.

ZIUA 11: MERIDA – CHICHEN ITZA – CENOTA IK-KIL – DISTILERIA MAYAPAN – VALLADOLID

Dupa un mic dejun copios la hotel, ne pregatim pentru unul dintre cele mai importante momente ale aventurii noastre pe taramuri mexicane, în timp ce ne bucuram de vizita la situl arheologic Chichen Itza, situat la 120 km est de Merida. Una dintre cele mai noi șapte minuni ale lumii, Chichen Itza este cel mai bine restaurat dintre toate siturile arheologice mayașe din Yucatan. Acest loc sacru a fost unul dintre cele mai mari centre mayașe din peninsula Yucatán. De-a lungul istoriei sale de aproape 1.000 de ani, diferite popoare și-au pus amprenta asupra orașului. Viziunea Maya și Toltecă asupra lumii și universului este dezvăluită în monumentele lor de piatră și in lucrările artistice. Fuziunea tehnicilor de construcție mayașă cu elemente noi din centrul Mexicului face din Chichen-Itza unul dintre cele mai importante exemple ale civilizației maya-toltecă din Yucatán. Au supraviețuit mai multe clădiri, cum ar fi Templul Războinicilor, El Castillo și observatorul circular cunoscut sub numele de El Caracol. Aici vom avea ocazia sa exploram ruinele magnifice așezate într-o junglă densă, in care includem: Piramida din Kukulcan, înălțimea sa și designul geometric izbitor sunt cele mai proeminente din acest sit; „The Great Ball Court”sau Marele teren de jocuri cu mingea, cel mai mare și mai impresionant din Mesoamerica; Cenotul Sacru, o fântână naturală folosită pentru sacrificiul uman. Vom vedea, de asemenea, multe alte temple impresionante din punct de vedere istoric si cultural. Din Chichen Itza ne vom indrepta pasii catre urmatorul obiectiv aflat in apropiere, care cu siguranta ne va incanta si relaxa deopotriva: Cenota Ik-kil, situata lângă ruinele mayașe din Chichen Itza, pe autostrada către Valladolid. Ik-Kil a fost considerat un loc sacru de catre mayași, care l-au folosit ca si locație pentru sacrificiul uman către zeul ploii, Chaac. Oase și piese de bijuterii au fost găsite în apele adânci ale acestei cenote de către arheologi și speologi. Una dintre cele mai izbitoare caracteristici ale Cenotei Ik-Kil este frumusețea sa absolută. Apa are o nuanță albastru-verde turcoaz, iar cenota este înconjurata de vegetație luxuriantă, inclusiv viță de vie și ferigi. Diametrul cenotei este de aproximativ 60 de metri, iar apa are o adâncime uimitoare de 40 de metri. Putem observa pești înotând în apa limpede și, dacă avem putin noroc, s-ar putea să observam chiar și țestoase. Aici avem ocazia sa savuram si pranzul (optional) in restaurantul care serveste mancare locala delicioasa, dar si un cocktail apetisant la barul de langa (optional). Ne continuam apoi drumul catre Valladolid, dar nu inainte de a avea ultima oprire în Mayapan, la distileria locala, unde vom afla despre procesul de fabricare a tequilei și a altor băuturi spirtoase, acompaniata de o degustare a variatelor produse alcoolice de înaltă calitate fabricate acolo. Cazare si cina in Valladolid. Mesele incluse ale zilei: mic dejun si cina.

ZIUA 12: VALLADOLID – RIO LAGARTOS – EK BALAM – CANCUN

Mic dejun la hotel. Astăzi vom incepe ziua cu explorarea unei regiuni mai putin turistice, dar de o frumusete si diversitate aparte: Rio Lagartos, care in traducere inseamna Raul Aligatorilor, denumire data de primii colonisti spanioli ajunsi aici. In realitate nu este vorba despre un rau in adevaratul sens al cuvantului, ci mai degraba despre o laguna a Peninsulei Yucatan la Golful Mexic , iar in apele sale nu vom intalni aligatori, ci crocodili! Rio Lagartos este un secret bine păstrat în Peninsula Yucatan, iar micul oras pescaresc cu acelasi nume reprezinta intrarea într-o rezervație naturală cunoscută sub numele de Ria Lagartos (Parque Natural Reserva Ria Lagartos). Rezervatia are numeroase mangrove, estuare mici, lagune de coastă, mlaștini și savane care găzduiesc o varietate de specii și servesc drept locuri de cuibărit pentru unele dintre ele, in special pentru marile colonii de flamingo roz de Caraibe pe care le intalnim aici aproape tot timpul anului, dar in special in perioada martie-iunie cand este sezonul de cuibarit, dar si a testoaselor de mare. Ne vom bucura timp de cateva ore (aprox. 2 ore) de o plimbare incitanta cu barca prin laguna rezervatiei, unde putem observa o mare varietate de păsări acvatice, inclusiv pelicani, flamingo, stârci și multe alte specii. Animale precum crocodilii, țestoasele și lamantinii pot fi văzute și în habitatul lor natural. In continuarea zilei vizitam vechiul oraș mayaș Ek Balam, mai putin cunoscut turistilor, despre care se crede că a fost construit în secolul al VII-lea d.Hr. Ek Balam, cu construcțiile sale maiestuoase ascunse printre copaci mari, este un sit diferit de orice alt sit arheologic din zonă. Istoria sa incepe aproximativ din anul 300 i.Hr., pana la sosirea spaniolilor. A fost capitala imperiului Tah, căreia i-au plătit tribut oamenii din partea de est a statului, inclusiv o parte a coastei, așa cum demonstrează ofrandele de scoici care au fost găsite aici. Nu va lipsi din vizita noastra structura principală impresionantă a orașului, Acropola, care prezintă o fațadă impresionantă decorată cu reliefuri și sculpturi mayașe. Alte structuri, cum ar fi Piata Centrala, terenul de sport și Piramidele minore, care oferă o privire fascinantă asupra arhitecturii și culturii Maya, pot fi, de asemenea, văzute. Mai departe ne vom indrepta spre Cancun, unde vom innopta si putem servi cina (optional). Mesele incluse ale zilei: mic dejun.

ZIUA 13: CANCUN – TULUM – COBA – OPTIONAL

Dupa micul dejun va puteti relaxa la piscina hotelului/la plaja sau aveti varianta sa ne insotiti intr-un tur OPTIONAL de o jumatate de zi in orasul invecinat. Turul începe în Tulum, renumitul oraș cu ziduri care a fost construit de civilizația mayașă în vremurile prehispanice. Aici putem admira ruinele clădirilor antice, inclusiv Templul Zeului Descendent și El Castillo, care oferă o priveliște spectaculoasă asupra Mării Caraibelor. Turul continuă apoi către Coba, un alt sit arheologic mayas important care prezintă una dintre cele mai înalte piramide din regiune, cunoscută sub numele de Piramida lui Nohoch Mul. Numarul minim de participanti pentru acest tur este 10 persoane. Sub 10 participanti pretul va fi mai ridicat si se recalculeaza in functie de numarul final. In a doua parte a zilei ne intoarcem la hotelul din Cancun unde avem la dispozitie cateva ore de plaja si relaxare. Mesele incluse ale zilei: mic dejun.

ZIUA 14: CANCUN – XCARET PARK – OPTIONAL

Si in aceasta zi am pregatit pentru voi o alta experienta OPTIONALA demna de umplut memoria telefoanelor cu mii de poze. Va propunem o zi plina de distactie, adrenalina, voie buna si rasfat in cel mai renumit parc tematic natural situat în Riviera Maya: XCARET. Acesta este localizat într-o rezervație naturală impresionantă, înconjurat de junglă tropicală, râuri subterane și plaje cu nisip alb. Turul parcului Xcaret include o gamă largă de activități, cum ar fi înotul în râurile subterane, explorarea peșterilor și cavernelor, admirarea unei mari varietăți de floră și faună și asistarea la o serie variata de spectacole culturale tradiționale impresionante. Turul este optional si include: transport dus-intors de la hotel pana in parc, accesul la Zona Plus (vestiare, bai si dulapuri private); o masă tip bufet cu o bere inclusă (cafea nelimitată și apă proaspătă în timpul mesei); tururi în trei râuri subterane (include geanta de siguranță/drybag în timpul turului in apa); cel mai complex show de divertisment din Mexic – Xcaret Mexico Espectacular; acces la plaja, golful si piscine naturale; vizite la Coral Reef Aquarium, la Ferma de Fluturi și la Voliera; Lumea Copiilor, un spațiu de distracție doar pentru cei mici; Spectacol ecvestru, Voladores de Papantla și dansuri prehispanice; Traseu de pădure tropicală; Utilizarea aripioarelor și a măștii de snorkel cu snorkel integrat (necesită un depozit rambursabil de 10 USD); Veste de salvare și anvelope plutitoare; Sezlonguri, hamace si zone de odihna; Toalete, vestiare și dușuri. Alte servicii: WiFi, bancomate și magazine. Mai pe scurt, parcul ofera activitati cat sa umplem cel putin 2 zile pline.
Nu este inclus: Serviciu de ghidaj în interiorul parcului. Grupul minim pt desfasurarea acestei activitati: 10 persoane. Sub 10 participanti pretul va fi mai ridicat si se recalculeaza in functie de numarul final. Seara ne reintoarcem la hotel pentru relaxare si somn. Mesele incluse ale zilei: mic dejun.

ZIUA 15: CANCUN – ISLA MUJERES (OPTIONAL)

In aceasta ultima zi pe care o petrecem pe meleaguri mexicane, va propunem o alta activitate optionala, cel putin la fel de interesanta ca si cele de pana acum: turul cu catamaranul pana la faimoasa Isla Mujeres, situata in apropiere de Peninsula Yucatan, in Marea Caraibelor la aproximativ 15 km de Cancun. Aceasta insula este faimoasa pentru plajele superbe, atmosfera vibranta a Caraibelor, dar si pentru activitatile incitante care ne vor deconecta cu siguranta. Turul propus de noi presupune sa descoperim aceasta insula fantastica din Caraibe la bordul unui catamaran foarte confortabil, de unde ne vom bucura de privelistile incantatoare ale Marii Caraibelor pe masura ce ne apropiem de insula. Turul dureaza in total 7 ore si include plimbarea dus-intors cu catamaranul, snorkeling, open-bar la bord, servirea pranzului-bufet intr-un club pe plaja, timp liber pe Isla Mujeres (aprox. 1,5 ore). Grupul minim pt desfasurarea acestei activitati: 10 persoane. Sub 10 participanti pretul va fi mai ridicat si se recalculeaza in functie de numarul final.
*Nota: In aceasta ultima zi a sederii noastre in Cancun, check-out-ul la hotel se va realiza pana in ora 12. Astfel va puteti bucura de plaja si relaxare pe plaja hotelului sau participati la excursia optionala cu catamaranul pe Insula Femeilor. In cazul in care se doreste late check-out, acesta se va plati optional si este nevoie sa ne anuntati din timp pentru a prelungi rezervarea camerei.
Spe seara suntem transportati la aeroportul din Cancun, unde ajungem in jurul orei 19.00. La ora 22.05 decolam catre Paris. Mesele incluse ale zilei: mic dejun.

ZIUA 16: PARIS – BUCURESTI

Sosim si aterizam pe aeroportul din Paris la ora 13:40. Dupa o escala de aproximativ 4 ore in Paris, decolam la ora 18:15 spre Romania, unde aterizam la ora 22:05 pe aeroportul Otopeni. Ne imbratisam de bun ramas.

Hotelurile unde vom fi cazati sau variante similare in functie de disponibilitate:
Mexico City – Hotel Historico Central – 4*
Tuxtla Gutierrez – Sleep Inn – 3*
San Cristobal de las Casas – Casa Mexicana – 3*
Selva Lacandona, Chiapas – Las Guacamayas Lodge Resort
Lacajna – Top Che Ecolodge
Palenque– La Aldea del Halach Huinic – 3*
Campeche – Castelmar Hotel – 3*
Merida – Gamma Merida El Castellano – 3*
Valladolid – Meson del Marques – 3-4*
Cancun – Beachscape Kin Ha Villas & Suites – 4*

Iar dacă te întrebi cât te costă să petreci 14 nopti si 15 zile in mijlocul unei civilizatii milenare, atunci află că am negociat un–SUPER-PREȚ de doar 4700 euro / persoană în camera dublă pentru un grup de minim 15 persoane!

Pentru un grup cuprins intre 10-14 persoane, pretul este de 4790 euro/persoana in camera dubla.

Pentru confirmarea inscrierii trebuie platit un avans de 1100 de euro. Restul sumei se plateste cu 45 de zile inainte de excursie.

Grupul minim de participanti este de 10 persoane.

În prețul aventurii sunt incluse:

* Bilete de avion tur și retur, 4 zboruri, 2 escale
* Bagaje de mâna de 12 kg
* Bagaj de cala de 23 de kg
* Mese in avion
* Mesele asa cum sunt specificate in program in fiecare zi– 14 mic dejunuri, 2 pranzuri (zilele 6 si 7) si 9 cine cu preparate locale delicioase.
* Cazare 14 nopți în hoteluri de 3 si 4 stele, curate, traditionale, unele cu piscine proprii sau direct pe plaja
* Insoțitor de grup din partea Fabrica de Aventura
* Ghid national vorbitor de limba engleza pe toata perioada turului (nu se asigura traducere la fata locului)
* Mijloc de transport cu aer conditionat pe toata perioada turului
* Taxele de intrare pentru toate obiectivele din program (mai putin cele optionale)
* Toate activitatile si tururile din program, mai putin cele mentionate la activitati optionale (servicii neincluse)
* Grup fain și select cu voie bună la purtător

Nu sunt incluse în prețul aventurii:

* Activitatile optionale:
– Zbor cu balonul cu aer cald: 180 USD/pers
– Raftig pe rau in Jungla Lacandon: 90 USD/pers
– Tulum si Coba – tur de jumatate de zi: 100 USD/pers
– Croaziera cu catamaranul pe Isla Mujeres: 130 USD/pers
– Xcaret Park – 1 zi intreaga: 230 USD/pers

* Mesele de prânz/cina dacă se consideră necesar (in afara celor incluse in pachet), aprox. 20-30 USD/pers/zi
* Băuturile de la cina si de orice alta natură, altele decât cele incluse in diferite momente ale programului si la mic dejun
* biletul de avion zbor intern Mexico City -Tuxtla Gutierrez – in acest moment este 200 Euro/pers (bagaj de cala inclus), dar pretul se poate modifica in orice moment – confirmati pretul la inscriere.
* Supliment single – este disponibil doar daca ne ramân camere neocupate la sfârsitul perioadei de inscrieri – insa poti veni singur si vei impărti camera cu o persoana la fel de faină ca si tine -intrebati la inscriere – aprox. 830 USD
* Tipsul – 120 USD/persoana/toata perioada – tipsul se imparte catre toti prestatorii locali de servicii: sofer de autobuz si soferi pt celelalte autovehicule si barci, ghizi locali, personal hotelier, etc
* Taxa turistica “Mexico Tourist Tax (International Departure Tax)” – in valoare de 25 USD/pers/sejur (se plateste fie la o banca locala in Mexic, fie la controlul de Securitate din aeroport)
* Taxa turistica pentru statul Quintana Roo – 11 USD/pers/sejur – se plateste in momentul plecarii de pe aeroportul din Cancun
* Taxa sanitara pentru hotelurile din statul Quintana Roo (include destinatiile: Cancun, Tulum, Isla Mujeres, Coba, Riviera Maya, etc) – aproximativ 1 USD/pers/noapte (pentru 3 nopti in Cancun costa 3 USD/pers) – se plateste la receptia hotelului in momentul check-inului
* Asigurare storno si de sanatate ce acopera inclusiv riscurile COVID19 si riscurile de refuz intrare in Mexic pentru cetatenii romani
* “late-check-out” in ultima zi la hotelul din Cancun – intrebati la inscriere
* Orice alte cheltuieli personale

Excursiile optionale si tipsul se platesc cash la fata locului, in USD, direct la insotitorul de grup.

ATENȚIE. Oferta este dinamică în funcție de prețul avionului. Rezervati din timp! Pentru eventualele modificari ale pretului excursiei se va face update in eveniment ori de cate ori este nevoie. La inscriere va vom reconfirma pretul.

ATENTIE. Programele noastre sunt adresate oamenilor activi si cu atitudine pozitiva! Programul nu este potrivit pentru cei comozi, cu energie negativa si amatori de all-inclusive sau celor ce nu se pot adapta la notiunea de GRUP! Programul este unul lung si plin de activitati, asadar trebuie sa va setati corespunzator energia.

———————————————

Cateva dintre parerile turistilor care au calatorit alaturi de noi dar si momente surprinse pe parcursul aventurilor noastre trecute gasiti accesand urmatorul link:

https://www.fabricadeaventura.ro/testimoniale/

Pentru a fi la curent cu noutatile referitoare la circuitele pe care le pregatim, hai in comunitatea noastra:

https://www.facebook.com/fii.parte.din.poveste

Va asteptam si pe contul de Instagram al colegului nostru Florin Radu unde impartasim povesti despre destinatiile momentului:

https://www.instagram.com/florinradu.ro/

Hai sa cream impreuna cea mai mare comunitate activa de vacante din Romania! Invita-ti prietenii in grupul Vacante cu “de toate”!

https://www.facebook.com/groups/vacante.cu.de.toate

———————————————

CONDITII DE CALATORIE IN MEXIC IN CONTEXTUL COVID19:
Au fost eliminate toate restricțiile impuse în contextul COVID-19.

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:
În condițiile crizei migrației din regiune, se recomandă sa se utilizeze serviciile agențiilor de turism autorizate din România (cum este si agentia noastra organizatoare), ce organizeaza vacante in Mexic cu lider de grup si cu rezervări plătite în avans care se pot verifica de către autoritățile de frontieră și evitarea utilizării serviciilor unor platforme alternative pentru rezervări sau închirieri de spații de cazare. Imposibilitatea verificării acestor rezervări de către autoritățile mexicane in cazul unui control va genera automat nepermiterea intrării pe teritoriul mexican. La intalnirea in aeroport va vom inmana o mapa personala cu toate confirmarile necesare pentru intrarea in Mexic.

MĂSURI PE PLAN INTERN:

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români, deţinători de paşapoarte simple sau simple electronice valabile, pot călători în Mexic, în scopuri turistice sau de afaceri, pentru o perioadă de maxim 180 de zile într-un interval de 1 an, fără obligativitatea obținerii în prealabil a unei vize pentru intrarea în această țară. Depășirea perioadei legale de ședere, care poate fi între 1 și 180 de zile, poate duce la aplicarea unei amenzi, conducerea în centre de imigrări și îndepărtarea de pe teritoriul național.

CONDITII DE REVENIRE IN ROMANIA:
Nu mai exista restrictii pentru revenirea in Romania.

Toate conditiile de revenire in Romania se pot modifica fara nicio informare prealabila si nu pot fi imputate in vreun fel agentiei.

Foarte important de reținut este faptul că, pentru a intra în Mexic nu este obligatoriu niciun vaccin. Trebuiesc insa respectate îndeaproape câteva reguli: nu va aventurați să mâncați de pe stradă, beți doar apă îmbuteliată, aveți la voi un spray pentru țânțari sau o brățară și trebuie să va spălați pe mâini mai des.

Înscrierile se pot face prin mesaj privat pe pagina Fabrica de Aventura:

https://www.facebook.com/fii.parte.din.poveste

…sau telefonic si pe WhatsApp la numărul +40761 896 881 (Gabriela) – de preferat pentru a va oferi toate detaliile necesare

Fiind mai mereu plecati pe teren pot exista intervale mari de timp cand nu avem semnal telefonic cu toate ca nu tinem niciodata telefoanele inchise. Daca NU reusiti sa ne contactati telefonic, va rugam sa ne trimiteti solicitarea dumneavoastra astfel:

* lasati un mesaj pe WhatsApp pe numarul de telefon +40761 896 881
* lasati un mesaj pe pagina noastra de Facebook
* trimiteti un email la adresa: office@fabricadeaventura.ro

Condiții de plata si rezervare:

Pentru confirmarea inscrierii trebuie platit un avans de 1100 de euro. Restul sumei se plateste cu 45 de zile inainte de excursie.

Inainte de plata avansului se va emite contractul cu agentia de turism.

Plata contractului se efectueaza in euro. Daca se doreste plata contractului in lei pretul se calculeaza la pretul oficial BNR din ziua rezervarii la care se adauga un comision de curs de schimb de 2%. Cursul BNR poate fi consultat pe https://www.cursbnr.ro/ si este valabil in timp real pentru momentul rezervarii.
In contract cu turistul si in factura emisa veti gasi pe larg toate aceste detalii precum si toate conditiile contractuale in actualul context SARS Cov2.

Condiții de anulare:
In cazul in care turistul anuleaza pachetul din motive personale, oricare sunt acelea, sumele achitate nu se restituie. Multe dintre aceste riscuri, inclusiv riscul de imbolnavire, sunt preluate de asigurarea de calatorie, asa ca va recomandam cu tarie sa achizitionati unul dintre produsele disponibile pe piata. Preturile sunt modice, oferindu-va in schimb protectie in fata diverselor situatii aparute. Asigurarea de calatorie nu este inclusa in costul pachetului de calatorie.
Daca circuitul se anuleaza din cauze externe agentiei precum anulari de zboruri, restrictii de calatorie, restrictii sanitare etc, dar fara a se rezuma la aceste exemple, sumele achitate se restituie integral, inainte de toate acestea urmand sa fie recuperate de la furnizorii de servicii catre care au fost achitate (companii aviatice, hoteluri etc).

Cateva aspecte importante despre noi…

Proiectul Fabrica de Aventura este derulat de:

Agentia Touroperatoare Wild Romania
(SC Adventure Unfiltered SRL)
Bucuresti
Licenta de turism: 1842/07.05.2019
CUI: 40850370
Nr. Reg: J40/4039/2019
Banca Transilvania

Fabrica de Aventura creeaza cele mai complexe circuite cu insotitor de grup pentru destinatii externe. Toate grupurile sunt însoțite de ghid național atestat și autorizat de către organele competente din România.

Vă punem la dispoziție o modalitate inedită de evadare din cotidian și un concept nou, original ce aduce în prim plan experiențele de călătorie UNICE. Orientați către detalii și punând accentul pe calitatea timpului petrecut împreună, scopul nostru este să vă oferim de fiecare dată un cadru select, servicii de calitate și experiențe unice de viață.

Indiferent de context și colaborări, toate programele sunt adaptate și personalizate astfel încât să corespundă standardelor și exigențelor noastre ridicate. Garantăm flexibilitate în fața diverselor cerințe personale și încercăm în limitele pe care noțiunea de GRUP le permite să oferim soluții adaptate nevoilor reale ale fiecărui individ în parte, fără însă a afecta în cel mai mic fel buna desfășurare a programelor și buna dispoziție a celorlalți participanți. De asemenea menționăm faptul că suntem vegan friendly.

Pentru neclarități sau situații excepționale ne puteți contacta la numărul de telefon +40764 044 737 (Florin).

Fabrica de Aventura. Fii parte din poveste!