Loading...

Curiozitati despre Uzbekistan

Uzbekistan este inca o destinatie putin cunoscuta asa ca ne-am gandit sa iti spunem cateva dintre curiozitatile acestei tari de poveste.

Arhitectura, cultura, traditii, gastronomie si natura – le poti avea pe toate descoperind una din perlele mai putin explorate ale Asiei Centrale – Uzbekistan!

Iti place sa fii printre primii care descopera si experimenteaza? Afla ca Uzbekistan s-a deschis catre turisti abia in 2018 si de atunci ofera experiente unice pentru toti cei care indraznesc sa se cufunde in cultura locala, sa se piarda pe stradutele oraselor parca iesite din povesti, sa se aventureze prin desert sau prin sublimul naturii neatinse.

Asa ca Uzbekistan cu siguranta trebuie sa fie pe lista ta de calatorii.

De ce? Iata cateva curiozitati despre UZBEKISTAN!…da, acel tip de curiozitati care pe noi ne fac sa nu mai avem rabdare pana data viitoare cand ne vom aventura in aceasta tara de poveste si care speram sa va faca si pe voi curiosi sa porniti alaturi de noi!

  1. Uzbekistanul gazduiește cea mai mare mina de aur deschisa din lume. Mina produce peste 60 de tone de aur in fiecare an! Acest lucru ajuta sa pozitioneze tara si pe locul 4 in lume in productia de aur!
  2. Aici gasim 5 situri diferite din Patrimoniul Mondial UNESCO. 3 dintre ele le vizitam si noi in tururile noastre iar Khiva, Bukhara si Samarkand sunt adevarate embleme ale Asiei ce trebuie vazute cel putin o data in viata
  3. Uzbekistanul a fost chiar in inima Drumului Matasii, “autostrada” mondiala care a existat de-a lungul multor secole. Cele mai multe dintre atractiile pe care le puteti gasi de-a lungul Drumului Matasii se gasesc in Uzbekistan…la fel si urme ale negustorilor, precum taberele traditionale de iurte unde puteti innopta si in zilele noastre.
  4. Uzbekistanul produce una dintre cele mai savuroase fructe din lume, cu un continut ridicat de zaharuri naturale. Pepenele Mirzachul care este cultivat aici este considerat cel mai delicios pepene din lume.
  5. Lacul Aral situat intre Uzbekistan și Kazahstan a fost candva al patrulea lac ca marime de pe Pamant. Cu toate acestea, din anii 1960, lacul s-a micșorat treptat. Scaderea lacului este atribuita divergentei principalelor rauri de la lac pentru proiecte de irigare. Drept urmare, odata cu retragerea apei, pe malul lacului a ramas si un adevarat cimitir de nave si urme ale fostelor orase pescaresti.
  6. In Uzbekistan gasim orase cu o istorie mai veche de 2700 de ani. Cel mai faimos este Samarkand care, alaturi de Roma, este unul dintre cele mai vechi orașe din lume…ideal de vizitat atta pe timp de zi , cat si pe timp de noapte cand se cufunda intr-un show de lumini.
  7. In Uzbekistan, strangerile de mana sunt acceptabile doar intre doi barbati. Un barbat nu poate da mana cu o femeie. In timp ce salutati o femeie uzbeca, ar trebui sa va inchinati in fata ei cu mana dreapta plasata peste inima.
  8. Bucataria uzbeca se bazeaza in mare parte pe carne, la fel ca in multe alte tari din Asia Centrala. Ei folosesc in principal carne de miel iar painea este esentiala pentru mesele lor și nu este niciodata irosita! O traditie veche spune ca painea nu trebuie niciodata pusa cu susul in jos, deoarece aduce ghinion.
  9. Avand o istorie indelungata legata de comertul cu ceramica, este imposibil sa parasiti Uzbekistanul fara un suvenir! Dar un fapt interesant este ca ar trebui sa intrebati intotdeauna vechimea respectivei piese inainte de a cumpara. Asta pentru ca este interzis sa scoti in afara tarii suveniruri mai vechi de 50 de ani!
  10. Statiile de metrou din Tașkent sunt cunoscute pentru frumusetea lor, fiecare avand o tema unica. Cu tavane de marmura și candelabre spectaculoase, sunt adevarate piese de arta…si da, trecem si noi pe acolo in calatoria noastra 😀

BONUS: Este considerata una dintre cele mai sigure tari din Asia…in 2019, a fost pe locul 5 in lume cu privire la siguranta pentru turisti care calatoresc singuri. Tari precum Elvetia, Danemarca sau Canada s-au clasat dupa Uzbekistan in acest top.

Fii parte din poveste si hai intr-o aventura de vis in UZBEKISTAN!